De nieuwe wetgeving is een rechtstreekse aanval op dure gaming-pc’s die te veel stroom verbruiken. Die mogen in verschillende delen van de Verenigde Staten niet meer verkocht worden.
Deze Amerikaanse staten verbieden verkoop van energieslurpende pc’s
Waarom is dit belangrijk?
Desktop-pc's verbruiken veel energie wanneer ze permanent op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, meer dan laptops of tablets. Maar het zijn de high-end modellen, ontworpen voor gaming of videobewerking, die nog het meeste energie verbruiken. Ze hebben namelijk krachtigere onderdelen dan een gewone computer.Zes Amerikaanse staten hebben besloten om strengere normen inzake energieverbruik in te voeren. Dat is een goede zaak voor het klimaat, aangezien het in de eerste plaats de bedoeling is om op die manier de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar deze nieuwe wetgeving, die deze maand van kracht is geworden in Californië, Colorado, Hawaï, Oregon, Vermont en Washington, leidt echter ook tot een verbod op de verkoop van “high-performance” pc’s in deze zes staten.
Ook deze toestellen vallen wegens hun energieverbruik dus onder de nieuwe wetgeving en mogen bijgevolg in de verschillende staten niet meer verkocht worden.
Silicon Valley
Gelukkig verbiedt de nieuwe wetgeving, waarover in 2016 voor het eerst gestemd werd, alleen de verkoop van deze apparaten en onderdelen, maar niet – of in ieder geval nog niet – het gebruik ervan. Gamers kunnen ze dus nog steeds verkrijgen, al zullen ze daarvoor naar een naburige staat moeten reizen. Tenzij sommige verkopers in de betreffende staten de wet gewoon negeren.
Bovendien bestaat er onduidelijkheid over uitzonderingen voor werknemers die dergelijke krachtige computers nodig hebben om hun job uit te oefenen. Sommige beroepen, zoals bijvoorbeeld ontwikkelaars van videospellen of 3D-animators, kunnen namelijk niet zonder deze energieslurpende pc’s.
De inwerkingtreding van deze nieuwe wetgeving in Californië is des te verrassender aangezien de staat een groot aantal technologiebedrijven telt. Silicon Valley is immers het hoofdkwartier van onder meer Apple, Facebook, Google en Intel.
(tb) (lb)