Gaming stuwt chipmaker Nvidia

Chipbakker Nvidia heeft de verwachtingen overtroffen en haalt 300 miljoen dollar meer omzet op dan geprojecteerd.

Nvidia, zowat de populairste chipmaker van het moment, stelt niet teleur. Uit het hoofdkwartier in Santa Clara kwam er vooral goed nieuws over de verkoop van de GPU’s. Die worden vooral gebruikt in gaming, maar ook AI-developers loeren naar Nvidia-materiaal.

Dat resulteert in een omzet van 4,73 miljard dollar, ten opzichte van de verwachte 4,41 miljard. Jaar op jaar betekent dat een stijging van maar liefst 57 procent.

Gaming, gaming, gaming

Dat succesvolle derde kwartaal komt er vooral dankzij de computing- en netwerkafdeling. Die doet er 146 procent bij ten opzichte van vorig jaar, goed voor 1,94 miljard dollar. De grafische afdeling doet er ook 25 procent bij, dat is goed voor 2,79 miljard dollar.

Volgens CEO Jensen Huang, die die omzet ook verklaarde naargelang verkoop per sector, is de winst in de gaming-afdeling opmerkelijk. Dit kwartaal onthulde Nvidia zijn langverwachte grafische kaart, gebaseerd op nieuwe technologie die het verkoopt onder de naam Ampere. De markt was er duidelijk klaar voor. Een van de nieuwe modellen, de GeForce RTX 3080 lag in september in de winkelrekken en was meteen daarna volledig uitverkocht.

In de gamingindustrie heeft Nvidia 37 procent winst gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Dat is een record, vooral dus door die grafische kaarten en de verkoop aan computerbouwers en consolemakers. De lockdown zorgde ook voor een grotere verkoop van desktopcomputers voor gamers en Nvidia heeft daar met de RTX-kaarten grote belangen liggen.

Netwerken en datacenters

Vorig kwartaal haalde Nvidia de mosterd vooral bij de datacenters. Toen ging de omzet voor die markt voor het eerst voorbij die in de gamingindustrie. Dit kwartaal noteert Nvidia een verkoop van 1,9 miljard dollar in de datacentrummarkt. Dat is 162 procent meer dan vorig jaar dezelfde tijd. Een deel van die winst valt te verklaren door de fusie met Mellanox vorig jaar. Die is goed voor 13 procent van de totale bedrijfsomzet en een derde van de omzet in datacenters.

Nvidia stond de afgelopen maanden vooral in de belangstelling door de aankoop van de Britse chipbakker Arm. Die Britse architectuur is, als u een beetje technisch aangelegd bent, iconisch. Het plaatje kostte Nvidia 40 miljard dollar. Die acquisitie gaat volgens Nvidia door in het eerste kwartaal van 2022.

Het aandeel van Nvidia ging nabeurs zowat 3 procent lager.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20