Scherpe kritiek van oprichter Arm op megadeal met Nvidia

Hermann Hauser, de mede-oprichter van chipbakker Arm, ziet de overname van ‘zijn’ bedrijf door Nvidia met lede ogen aan. ‘Dit is een groot probleem voor Groot-Brittannië en de reputatie van Arm’.

Op maandag kwam het nieuws dat moederbordexpert Nvidia de Britse chipmaker Arm overneemt van Softbank. Arm zat sinds 2016 in de portefeuille van de Japanse giga-investeerder en schuift nu door naar Nvidia. Dat doet vragen oproepen, zeker bij Hermann Hauser, die aan de wieg van het bedrijf stond.

Softbank, dan Nivdia

Hauser was in eerste instantie ook al niet onder de indruk van de deal met Softbank in 2016. Toen al had hij het bedrijf liever in Britse handen gelaten. Maar Softbank beloofde, net zoals Nvidia nu, dat het hoofdkwartier in Cambridge, Groot-Brittannië mocht blijven.

Maar het is Hauser vooral om de identiteit van Arm te doen. Het bedrijfje geldt al lang als het Zwitserland van de technologiebedrijven. Het basisprincipe is altijd geweest dat iedereen de architectuur van Arm mocht gebruiken om daar zelf chips mee te bouwen. Die redenering heeft geleid tot chips in zowat alle grote smartphone- en computermerken.

Neutraliteit verloren

Die neutraliteit viel nog enigszins te verdedigen toen Arm onder toezicht van Softbank viel. Maar een verhuis naar Nvidia, dat ook zelf hardware produceert, is niet neutraal te noemen.

Sowieso noemt Hauser dat een ramp voor Europa, omdat Arm een van de laatste grote Europese techspeler was, en een verlies voor Groot-Brittannië. Opnieuw: Nvidia heeft op haar eerstecommuniezieltje bezworen om Arm in Cambridge te laten. Beter: er zou een uitbreiding van de site daar komen.

Maar analisten beweren ook dat Nvidia daarmee niet alleen goede wil mee zal kweken. Voor fiscale redenen is het namelijk ook best interessant om een gebouw in Groot-Brittannië te houden.

Meer