Chinese bedrijven voeren forcing tegen overname chipmaker Arm door Nvidia

Chinese techbedrijven, waaronder Huawei, proberen de deal tussen Nvidia en Arm tegen te houden bij de autoriteiten. Ze vrezen dat Arm al zijn Chinese klanten zou moeten dumpen van Nvidia, zeggen bronnen aan het persagentschap Bloomberg.

Er wordt druk gelobbyd bij de Chinese concurrentiewaakhond om de overname van Arm door het Amerikaanse Nvidia te blokkeren of te verzekeren dat de toegang tot Chinese bedrijven niet wordt opgezegd.

China vreest namelijk dat Arm, dat processoren levert aan een hoop Chinese bedrijven, een speelbal zal worden in de handelsoorlog tussen de VS en China. Nvidia koopt het Britse bedrijf over van de Japanse investeerder Softbank voor 40 miljard dollar, waardoor het Amerikaans wordt en mogelijk zijn ‘neutraliteit’ in de chipsector verliest. De halfgeleiders van Arm zitten in zowat alle producten van technologiemerken, omdat het geen kant koos in de handelsoorlog en zelf geen hardware maakt.

Dat zou nu dus kunnen veranderen en Chinese bedrijven zien dat met lede ogen aan. De oprichter van Arm uitte eerder ook al bezwaren in die richting.

Import

De VS zouden het bedrijf kunnen gebruiken om hun achterstand op China gevoelig te verkleinen en het land meer op de hielen te zitten op de chipmarkt. China is met 300 miljard geïmporteerde chips per jaar de grootste markt voor die sector. Dat maakt dat de Chinese autoriteiten de macht hebben om de deal goed of af te keuren. Het feit dat China zo afhankelijk is van buitenlandse bedrijven, zal hun beslissing ongetwijfeld kleuren.

Vooral voor Huawei zou het een groot probleem zijn als Arm geen chips meer mag leveren. De smartphonegigant mag nu al geen smartphones meer verkopen in de VS door vermeende banden met de Chinese overheid en dat is te merken aan zijn inkomsten. 70 procent van zijn verkoop komt uit thuisland China. Ook Europeanen zijn niet zo happig op de ‘spionagetelefoons’.

Voorlopig is Huawei nog de grootste smartphoneverkoper, maar er komen krassen in dat verhaal en als het niet meer aan chips geraakt, zal dat de situatie er zeker niet beter op maken.

Essentieel

‘Daarom lijkt het logisch dat China zich gaat verzetten’, zegt analist Anthea Lai aan Bloomberg. ‘De chips van Arm zijn essentieel voor de producten van Huawei.’

Het aandeel van Softbank ging 0,7 procent lager op de beurs van Tokio na het nieuws, Nvidia verloor nabeurs evenveel in New York.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20