Ruim 90 procent van Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen tegen corona

Van de mensen die bloed doneren bij Nederlandse bloedbank Sanquin heeft inmiddels ruim 93 procent antistoffen tegen het coronavirus. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

Van half april tot half juli steeg het aantal donors met antistoffen elke week gemiddeld 5 procent. Sanquin, een organisatie die de bloedvoorziening bij onze noorderburen verzorgt, ziet vanaf half juni ook de donors onder de 30 jaar snel stijgen. “De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de stijging van de antistoffen bij steeds jongere donors”, klinkt het.

Om vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld, gebruikt de bloedbank een speciale test die verschillende corona-antistoffen kan onderscheiden. De weinige donors zonder corona-antistoffen zijn volgens Sanquin mensen die zich niet hebben laten vaccineren en ook geen infectie hebben gehad. Bij een heel klein deel kunnen de antistoffen zijn weggezakt.

“Evenwichtige verspreiding belangrijk”

Hans Zaaijer, viroloog bij Sanquin, benadrukt wel het belang van een evenwichtige verspreiding van die antistoffen. “Een gemiddeld hoog percentage mensen met antistoffen betekent nog niet dat dat overal in Nederland even hoog is, en de bescherming tegen het virus overal voldoende is”, zegt hij. “Mensen zonder antistoffen lopen nog steeds risico.”

Wekelijks onderzoekt de bloedbank een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen, in samenwerking met het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van Covid-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. De bloedbank doet dat in opdracht van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

België

Voor ons land zijn er cijfers bekend over antistoffen in de woonzorgcentra. In de periode februari-maart 2021 – toen de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra in volle gang was – had 69 procent van de bewoners en 80 procent van de medewerkers in woonzorgcentra antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de universiteiten van Gent, Luik en Leuven en Sciensano.

Het verschil tussen bewoners en medewerkers die antistoffen hebben, zou volgens de onderzoekers kunnen verklaard worden doordat bewoners minder snel en minder goed antistoffen aanmaken na vaccinatie, maar daarvoor kon de studie geen bewijs leveren. 

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.