Door fout in Corona-app kregen duizenden Nederlanders onterecht vaccinatiepaspoort tijdens eerste weekend heropening clubs

In Nederland zijn de bars en discotheken sinds dit weekend opnieuw open. Daarbij moeten bezoekers wel hun CoronaCheck-app voorleggen. In die app, gelijkaardig aan de Belgische CovidSafe-app, staat informatie zoals een recente negatieve coronatest, een bewijs van recente herstelling van het coronavirus, of het bewijs van volledige vaccinatie tegen het virus. Maar bij dat laatste liep het in Nederland fout.

Met de app CoronaCheck kunnen Nederlanders tonen of ze coronaveilig zijn. Dat kan door een recente negatieve coronatest, een herstelcertificaat of een vaccinatiecertificaat. En die vaccinatiecertificaten werden ten onrechte gegeven aan duizenden Nederlanders.

Vaccinatiebewijs na één inenting

Een paar duizend Nederlanders zou een vaccinatiebewijs gekregen hebben in de app, hoewel ze nog maar één keer gevaccineerd zijn. Normaal krijg je dat bewijs pas na je tweede vaccinatie, wanneer je bent ingeënt met het vaccin van AstraZeneca, Moderna of Pfizer. Enkel wie gevaccineerd werd met het vaccin van Johnson & Johnson krijgt het vaccinatiebewijs al na de eerste (en ook enige) dosis.

De Nederlandse app CoronaCheck is sinds donderdag actief, maar staat nog niet helemaal op punt. Zo hebben sommige Nederlanders problemen om hun vaccinatiebewijs op te halen en krijgen anderen het te vroeg. NU.nl nam contact op met het ministerie van Volksgezondheid. Daarbij deelde de woordvoerder mee dat het gaat om “een paar duizend mensen” die ten onrechte een vaccinatiebewijs kregen. “De app haalt informatie uit verschillende systemen, waardoor deze waarschijnlijk niet goed op elkaar aangesloten stonden of er ergens een vinkje verkeerd stond”, klinkt het. Het probleem werd vandaag opgespoord en opgelost.

In Nederland krijgen sommigen wel een vaccinatiebewijs na één dosis van AstraZeneca, Moderna of Pfizer. Het gaat daarbij om de mensen die corona gehad hebben en dus zelf antilichamen aangemaakt hebben tegen het virus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20