Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, wil het aantal personeelsleden uit de zorgsector dat gevaccineerd is openbaar maken. Dat zei hij woensdagavond tijdens een interview met Terzake.
Sciensano maakte dinsdag bekend dat de vaccinatiegraad bij zorgkundigen lager is dan 70 procent. Uit die cijfers blijkt dat 80 procent van de apothekers, huisartsen en artsen-specialisten inmiddels minstens één prik van een coronavaccin hebben gekregen. Bij de vroedvrouwen komt dat cijfer uit op 69,5 procent en bij de zorgkundigen op 68 procent. Bij de kinesitherapeuten heeft 64,4 procent een eerste dosis van het vaccin gekregen.
Laagste vaccinatiegraad in Brussel
In Vlaanderen is 77 procent van de zorgkundigen ingeënt. In Wallonië heeft 63,3 procent van het personeel uit de zorgsector minstens een eerste prik gekregen. Het vaccinatiecijfer is het laagst in Brussel, waar slechts 49,4 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is.
De minister maakt zich in de eerste plaats zorgen over de lage vaccinatiegraad bij het Brusselse zorgpersoneel. “Het is meer dan een ernstig probleem dat er in Brussel in de woonzorgcentra soms niet een op de twee personeelsleden zijn ingeënt. Ik kan niet begrijpen dat iemand die in de zorgsector werkt zichzelf niet laat vaccineren”, zei hij in Terzake. “Dat gaat er bij mij niet goed in. Ik vind dat onverantwoordelijk en niet professioneel”
Geen verplichte vaccinatie
Vandenbroucke wil die cijfers omhoog krijgen, maar is geen voorstander van een verplichte vaccinatie. Hij benadrukte in het interview dat het maanden kan duren om zoiets in wetteksten te gieten.
De minister pleit ervoor dat de directies van alle instellingen in kaart brengen hoeveel personeelsleden gevaccineerd zijn. Volgens hem moeten er over heel België extra inspanningen geleverd worden. “Ik vind om te beginnen dat de cijfers moeten worden gepubliceerd. Het punt is niet dat je in een ziekenhuis of rusthuis waar je aan 98 procent zit naar honderd moet gaan. Het punt is dat je overal naar 90 procent moet gaan. Daar moet actie rond gevoerd worden”, zei hij.
Als we naar de volledige bevolkingsgroep kijken, hebben intussen 7.450.469 landgenoten hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 79,8 procent van de volwassen bevolking of 64,7 procent van de totale bevolking. 4.352.173 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 47,2 procent van de volwassen bevolking, ofwel 37,8 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.
Lees ook:
- Vaccinatie voor 12- tot 15-jarigen krijgt groen licht van experts
- Verplichte vaccinatie geen taboe meer in Frankrijk
(jvdh)