Coronavirus: aantal mensen op intensieve zorg daalt voor het eerst sinds september onder de 100

De bezetting in de Belgische ziekenhuizen voor coronapatiënten is onder een belangrijke symbolische grens gezakt. Er liggen op de afdelingen intensieve zorg nu 99 mensen met Covid-19, het laatste aantal sinds 23 september. Ondertussen blijft het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen wel langzaam verder stijgen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames dat voor het eerst sinds lang opnieuw stijgt.

In de periode van 27 juni tot en met 3 juli zijn in België gemiddeld 572 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 70 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. Het is ook een stuk meer dan de daggemiddeldes van gisteren en eergisteren.

Toch is die stijging niet direct een reden tot paniek. Er wordt namelijk ook opvallend vaker getest op het coronavirus. Dat heeft deels te maken met mensen die op reis willen gaan en zich daarom verplicht moeten laten testen. Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 64.300 coronatesten per dag afgenomen. Dat zijn er 53 procent meer dan een week ervoor. Amper 1,1 procent van die testen bleek positief, een heel lichte stijging maar in vergelijking met vorige week.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 28 mensen opgenomen voor Covid-19. 17 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 256 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat is 1 iemand minder dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 99 mensen met Covid-19. Dat zijn er 2 minder dan gisteren.

Tussen 1 juli en 7 juli zijn dagelijks gemiddeld 17,9 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met de week ervoor. Het is voor het eerst sinds lang dat dat gemiddelde opnieuw stijgt.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 3,1 per dag voor de periode van 27 juni tot en met 3 juli. Dat is 21 procent lager dan de week ervoor. In totaal stierven nu al 25.196 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 6 juli hadden in België al 7.450.469 mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 79,8 procent van de volwassen bevolking of 64,7 procent van de totale bevolking.

4.352.173 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 47,2 procent van de volwassen bevolking, ofwel 37,8 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20