Vaccinatie voor 12- tot 15-jarigen krijgt groen licht van experts

De Hoge Gezondheidsraad, het onafhankelijk orgaan dat de overheid adviseert, staat toe dat 12- tot 15-jarigen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een rapport van de Raad dat De Tijd kon inkijken.

Eerder gaf de Hoge Gezondheidsraad al toestemming om volwassenen en 16- tot 17-jarigen te vaccineren tegen het coronavirus. Nu is ook het licht op groen gezet voor vaccinatie van 12- tot 15-jarigen.

De ministers van Volksgezondheid bespreken de kwestie woensdag op een vergadering van de Interministeriële Conferentie, waar ze het licht voor de vaccinatie allicht definitief op groen zetten.

Weinig persoonlijk voordeel

Hoewel het risico op een zwaar ziekteverloop, een ziekenhuisopname of een overlijden na een coronabesmetting voor 12- tot 15-jarigen uiterst gering is, kan een vaccinatie de circulatie van het virus verder beperken en kwetsbare personen beschermen.

Een vaccinatie voor 12- tot 15-jarigen zonder onderliggende aandoeningen levert dus weinig persoonlijk voordeel op. Daarom vraagt de Raad om hen op geen enkele manier onder druk te zetten.

“Bij de huidige stand van onze wetenschappelijke en epidemiologische kennis wordt een systematische, door de overheid georganiseerde vaccinatie van alle kinderen zonder comorbiditeit (het tegelijk voorkomen van twee of meer aandoeningen, red.) tussen 12 en 15 jaar niet aanbevolen”, luidt het rapport.

Hoge Gezondheidsraad wil niet dat er een automatische uitnodiging komt en vraagt dat jongeren zichzelf aanbieden.

“Als het vrijblijvend gebeurt, is de vaccinatie van adolescenten een goede zaak”, vertelt Steven Van Gucht, viroloog van het wetenschappelijk instituut Sciensano, aan De Tijd. “Voor hen zelf maakt het misschien niet meteen veel uit, maar ze kunnen er wel hun grootouders mee beschermen. Ook kan het mee verhelpen dat het virus zich snel blijft verspreiden op scholen en hele klassen in het najaar weer in quarantaine moeten gaan.”

Groepsimmuniteit

Aanvankelijk hoopten experts dat groepsimmuniteit bereikt kon worden bij een vaccinatiegraad van 70 procent. Nu zou die drempel op 80 procent liggen.

Om dat te bereiken zouden minstens een deel van de 12- tot 17-jarigen geprikt moeten worden. Ongeveer 22 procent van de Belgische bevolking is jonger dan 18 jaar.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20