Thuiswerk leidt heel vaak tot de aanschaf van een huisdier

Duitse huishoudens hielden vorig jaar bijna 35 miljoen honden, katten, kleine zoogdieren en siervogels. Dat aantal is op één jaar tijd met bijna één miljoen eenheden toegenomen tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Skopos in opdracht van het Industrieverband Heimtierbedarf (IVH) en het Zentralverband Zoologischer Fachbetriebe (ZZF).

In totaal bezat 47 procent van alle Duitse gezinnen het voorbije jaar minstens één huisdier.

Versnelling

‘De toename is uiteraard verheugend, maar is ook niet geheel onverwacht’, betoogt Georg Mueller, voorzitter van het Industrieverband Heimtierbedarf. ‘Deze trend is al verscheidene jaren aan de gang, maar er was vorig jaar ongetwijfeld sprake van een versnelling. Dat had zeker en vast te maken met de bijzondere omstandigheden van het toegenomen thuiswerk – onder invloed van de coronacrisis – in het Duitse bedrijfsleven.’

Duitse gezinnen hielden vorig jaar 15,7 miljoen katten. Daarmee zijn katten voor de Duitse huishoudens het populairste huisdier. Ongeveer 26 procent van alle Duitse gezinnen blijkt een kat tot zijn huishouden te rekenen.

Na katten zijn honden bij de Duitse gezinnen het populairste huisdier. Er zou sprake zijn van een populatie van 10,7 miljoen dieren. Daarnaast tellen de Duitse huishoudens volgens het rapport ook nog 5 miljoen kleine zoogdieren en 3,5 miljoen siervogels.

Vooral bij gezinnen met kinderen bestaat een grote interesse in huisdieren. Uit het onderzoek bleek immers dat 66 procent van alle Duitse huishoudens met kinderen een huisdier had. Dat is een stijging met 5 procentpunt tegenover het jaar voordien.

De aanschaf en het onderhoud van huisdieren vertegenwoordigt in Duitsland een economische sector met een jaaromzet van 5,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 300 miljoen euro tegenover het jaar voordien.

‘Tijdens de coronapandemie is het verlangen naar een huisdier bij veel mensen gegroeid’, zeggen de onderzoekers. ‘Katten en honden zijn bijzonder populair. Maar de grote vraag doet de prijzen stijgen en leidt ook tot andere mistoestanden.’

Import

Het Verband für das Deutsche Hundewesen (VDH) benadrukt dat de prijzen voor puppy’s met ongeveer een derde zijn gestegen. Omdat de lokale fokkers niet meer aan de grote vraag naar puppy’s kunnen voldoen, wordt ook steeds vaker van een import vanuit het buitenland gewag gemaakt.

Ongeveer 20 procent van de honden en meer dan 5 procent van de katten zouden uit het buitenland worden aangevoerd. Honden worden vooral uit Zuidoost-Europa – Roemenië, Hongarije of Bulgarije – ingevoerd.

De invoer is niet zelden illegaal en vormt soms voor buitenlandse werknemers een kleine bijverdienste na een terugkeer van een vakantie in hun thuisland.

De organisatie DogLost waarschuwt ook voor toenemende diefstallen. ‘Voor de uitbraak van de pandemie vormden diefstallen van honden incidentele misdrijven’, aldus DogLost. ‘Dat is echter helemaal veranderd.’

‘Er is nu sprake van georganiseerde bendes, die honden stelen om zelf mee verder te fokken of een beloning of losgeld te af te dingen. Sinds maart vorig jaar is het aantal hondendiefstallen met ongeveer 250 procent gestegen.’

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.