België blijft vaccin AstraZeneca toedienen, ondanks stopzettingen in de buurlanden

Terwijl meer dan tien landen hun inentingen met het AstraZeneca-vaccin pauzeren omwille van twijfels over de bijwerkingen, blijft België het vaccin gebruiken. Dat besliste de Taskforce Vaccinatie maandagavond.

  • ‘We gaan ermee verder’, verklaarde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in de tv-journaals. ‘Het is een heel goed vaccin tegen een dodelijk virus. Op dit moment zien we geen reden om ermee te stoppen.’
  • Volgens de Belgische experts van de Hoge Gezondheidsraad, die de Taskforce hun advies gaven, wegen de voordelen van een voortzetting van de intentingscampagne met AstraZeneca-vaccins op tegen de mogelijke risico’s van de bijwerkingen. ‘Een opschorting, zelfs tijdelijk, van deze vaccinatie zou alleen maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor de Covid-19-vaccinatie in het algemeen’, staat te lezen.
  • Dat is hetzelfde standpunt als wat het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA maandagavond uitbracht. Het EMA gaat wel alle informatie herbekijken en komt donderdag met een nieuw advies.
  • Als het EMA zijn advies wijzigt, zal de Hoge Gezondheidsraad zich daarbij aansluiten. Als het Europese agentschap donderdag AstraZeneca uiteindelijk toch een negatieve evaluatie geeft, zal België dus de buurlanden volgen en stoppen met de vaccinaties.
  • Eerder op de dag kondigden de grote Europese landen Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië aan hun inentingen met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stop te zetten. Eerder deden onder meer Nederland en Luxemburg dat ook al. Het betekent dus dat België tegen de Europese trend ingaat.
  • De stopzettingen hebben vooral te maken met enkele gevaccineerden die kort na hun prik kampten met bloedklonters. Of er ook een oorzakelijk verband is tussen de inenting en de bloedklonters, is precies wat het EMA tegen donderdag moet uitmaken.
  • Het publiek raadpleegbare advies van de Gezondheidsraad is wel gedeeltelijk door de feiten ingehaald, want in de brief wordt nog als opmerking gegeven dat onder meer Duitsland, Frankrijk en Spanje ‘het vaccin nog steeds aanbevelen’.
Een fragment uit het advies
  • De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt maandagavond dat er geen reden is tot paniek en raadt de landen aan om te blijven vaccineren met AstraZeneca.
  • Ook volgens de Britse premier Boris Johnson is er geen probleem met het vaccin, dat samen met de universiteit van Oxford ontwikkeld is. Het Verenigd Koninkrijk keurde het vaccin als eerste goed.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.