Japanse wetenschappers vinden een patch uit waarmee je jezelf kan vaccineren

Terwijl de traagheid van sommige vaccinatiecampagnes vooral te wijten is aan tekorten aan vaccins en scepticisme bij sommige mensen, hebben Japanse onderzoekers beslist om op een ander potentieel probleem te anticiperen: gebrek aan personeel. Dus ontwikkelden ze een patch waarmee mensen zichzelf van thuis uit kunnen vaccineren.

In een studie die in het Britse tijdschrift Nature is gepubliceerd, hebben onderzoekers van de Tohoku-universiteit in Japan bekendgemaakt dat ze de allereerste patch hebben ontwikkeld waarmee mensen zichzelf kunnen vaccineren. 

Het moet op termijn een mogelijk gebrek aan mankracht voor het toedienen van vaccins met injectiespuiten compenseren. Deze patch kan ook een alternatief zijn voor mensen met belonefobie, een buitenproportionele angst voor naalden. 

Met de pandemie denkt men in de eerste plaats aan vaccins tegen Covid-19. Hoewel de Japanse wetenschappers deze vaccins wel degelijk met hun patch willen toedienen, is het ook de bedoeling om hun uitvinding op alle vaccins toe te passen. 

Echt een nieuwigheid?

Het toedienen van een geneesmiddel via een patch is op zich niets nieuws onder de zon. Zo zijn er bijvoorbeeld al anti-migraine- of pijnpleisters op de markt. Maar een soortgelijk proces voor het toedienen van vaccins bestaat nog niet, zeggen de Japanse onderzoekers.

Concreet omschrijven ze hun technologie als een ‘micronaaldpleister die wordt aangedreven door een biobatterij’. In vergelijking met bestaande patches heeft hun uitvinding het voordeel dat het middel sneller door het lichaam wordt opgenomen.

De biobatterij die de patch aandrijft, bestaat uit vier gekoppelde elektroden. Het genereert elektrische energie (onder laagspanning) op het huidoppervlak met behulp van enzymen. De wetenschappers ontwikkelen momenteel ook micronaalden op basis van een biologisch afbreekbaar polymeer om hun patch volledig organisch en dus wegwerpbaar te maken.

Goedkeuring

Op het eerste gezicht lijkt het omslachtig om vaccinatiepatches waarmee je jezelf vaccineert, goedgekeurd te krijgen door de gezondheidsautoriteiten.

‘Ik doe mijn best om ervoor te zorgen dat deze technologie wordt gebruikt voor Covid-19-vaccins’, zei professor Matsuhiko Nishizawa, coauteur van het onderzoek, aan de Japan Times. Maar in afwachting van de benodigde vergunningen, zal deze patch – die mogelijk doeltreffender en ‘groener’ is dan andere pleisters – eerst gebruikt worden voor meer conventionele geneesmiddelen. (jvdh)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.