‘Burgerlijke vrijheden wereldwijd ingeperkt tijdens coronajaar 2020’, dus ook bij ons

Elk jaar beoordeelt het Britse weekblad The Economist het democratisch gehalte van bijna alle landen ter wereld. De gemiddelde score is echter nog nooit zo laag geweest als tijdens coronajaar 2020. Ook ons land gaat erop achteruit.

Sinds 2006 publiceert The Economist zijn wereldranglijst van democratieën. Dit jaar bedraagt de gemiddelde score van de 167 landen in de rangschikking slechts 5,37/10, de laagste sinds het ontstaan van de lijst.

‘De lockdowns en andere maatregelen om de pandemie te bedwingen hebben in 2020 geleid tot een aanzienlijke afname van de burgerlijke vrijheden, waardoor de meeste landen achteruit zijn gegaan”, legt het toonaangevende Britse weekblad uit.

Elk land wordt beoordeeld op 60 criteria, wat leidt tot een totaalscore op 10. Er zijn vijf grote categorieën van criteria: verkiezingsproces en pluralisme, burgerlijke vrijheden, functioneren van de regering, politieke participatie en politieke cultuur.

‘Falende democratie’

‘Geconfronteerd met een dodelijke nieuwe ziekte waartegen mensen geen natuurlijke immuniteit hebben, zijn de meeste mensen tot de conclusie gekomen dat het vermijden van catastrofale sterftecijfers een tijdelijk verlies van vrijheid rechtvaardigt. In de rangschikking werden landen echter afgestraft als ze hun burgerlijke vrijheden inperkten, als de noodbevoegdheden werden toegekend zonder grondig onderzoek en als de vrijheid van meningsuiting werd ingeperkt -ongeacht de publieke steun voor overheidsmaatregelen’, staat te lezen op de website van The Economist.

Een van de vele landen die hun democratie zagen achteruitgaan, is België. Ons land kreeg een score van 7,51/10 en behoort daarmee tot de ‘falende democratieën’. België zit al sinds 2014 in die categorie.

Onze score is al drie jaar aan een stuk aan het dalen. Vorig jaar was dat 7,64. Volgens The Economist is België op dit moment slechts het 36e meest democratische ter wereld.

Noorwegen blijft nummer één

Ook onze zuiderburen hebben zich aangesloten bij de ‘falende democratieën’, met een score van 7,99/10. Frankrijk bezet nu de 24e plaats in de rangschikking

Om de rang van ‘volledige democratie’ te behalen, moet je minimumscore een 8/10 behalen. Buurlanden wie die eer wel te beurt valt zijn: Duitsland dat de 14e plaats bekleedt met een score van 8,67, Luxemburg op plaats 13 met 8,68 en Nederland op de 10e plaats met 8,96 punten.

Volgens de ranglijst is Noorwegen het meest democratische land ter wereld, met een puntentotaal van 9,81. Het podium is niet meer gewijzigd sinds 2015. Het wordt aangevuld met IJsland (9,37) en Zweden (9,36). Deze drie landen zagen hun score echter ook lichtjes dalen.

Onder de grote wereldmachten lieten de Verenigde Staten een lichte daling zien, van 7,96 naar 7,92 in één jaar tijd. China verbeterde (zeer) licht, met 0,01 punten tot 2,27. Rusland zag een grotere stijging, van 3,11 naar 3,31.

Het is niet verrassend dat de laatste plaats wordt ingenomen door Noord-Korea. De geïsoleerde dictatuur wordt bestempeld als ‘autoritair regime’ en behaalde een score van 1,08.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.