Kabel vanuit Australië moet Singapore van zonne-energie voorzien

Australië wil hernieuwbare energie naar Azië exporteren via een 3.800 kilometer lange kabel. 

Aan zonlicht geen gebrek in Australië. Het land exporteert momenteel geen duurzame energie, maar een ambitieus zonneproject wil daar verandering in brengen. Het Australische Sun Cable wil Singapore voorzien van een vijfde van de totale energieproductie in de stad. De eilandnatie is voor 95 procent van zijn elektriciteit afhankelijk van geïmporteerd vloeibaar aardgas, dat onderhevig is aan schommelende prijzen.

De zogeheten Australia-Singapore Power Link zou de grootste zonneboerderij ter wereld worden en bevindt zich in de woestijn buiten Tennant Creek, diep in het Northern Territory. Als alles goed gaat, zal een reeks zonnepanelen met een totale capaciteit van 10 gigawatt verspreid worden over 15.000 hectare. Ter vergelijking: de vier centrales in Doel en de drie in Tihange leveren samen 6 gigawatt. De opgewekte stroom zal Darwin, een stad in het noorden van Australië, van energie voorzien en via een kabel van 3.800 kilometer over de zeebodem naar Singapore worden geëxporteerd.

Een zonneboerderij in Nieuw-Zuid-Wales, Australië.

Alternatief voor steenkool

Verschillende energie-experts verwelkomen het initiatief omdat het de enorme hernieuwbare energiebronnen van het land benut en een alternatief biedt voor de export van steenkool, ijzererts en gas. Australië is ’s werelds op twee na grootste exporteur van fossiele brandstoffen en vervuilende steenkool is het belangrijkste exportproduct. De regering van eerste minister Scott Morrison keurde onlangs nog een subsidie van 2,7 miljoen dollar goed voor de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale.

Om het tij te keren en met oog op de Aziatische markt, kondigde een groep Australische ontwikkelaars vorig jaar het Sun Cable-project aan. In november vorig jaar haalden ze in een eerste financieringsronde in november 50 miljoen Australische dollar (29,4 miljoen euro) op. De zogeheten ‘kabel van de zon’ zou naar eigen zeggen tegen 2027 klaar moeten zijn.

‘Renewable energy boom’

In heel Australië zijn soortgelijke plannen voor de export van duurzame energie in opkomst. Waarnemers spreken zelfs van een ‘renewable energy boom’. Het Murchison Renewable Hydrogen Project in West-Australië bijvoorbeeld, zal energie gebruiken die wordt geproduceerd door zonne- en windmolenparken om hernieuwbare waterstof te creëren. Die wordt dan in de vorm van vloeibare waterstof naar Oost-Azië getransporteerd.

Op dezelfde manier zou de geplande Aziatische Renewable Energy Hub groene waterstof produceren in het Pilbara-gebied van West-Australië. Ook dat zou worden geëxporteerd en aan de lokale industrie worden geleverd. Zulke projecten sluiten naadloos aan bij de ambitieuze strategie van de West-Australische regering om wereldleider te worden in de opkomende hernieuwbare waterstofindustrie.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.