Vier leveranciers die mondmaskers van bedenkelijke kwaliteit leverden aan ons land, kregen te maken met juridische stappen van de FOD Volksgezondheid, schrijft de krant De Morgen vrijdag.
De saga van de mondmaskers in ons land is beroemd en berucht. Nadat de coronacrisis uitbarstte en de hele wereld op zoek was naar beschermingsmateriaal, bleek dat de federale overheid een strategische voorraad van 27 miljoen mondmaskers zelf vernietigd had. Onder leiding van voormalig minister Philippe De Backer (Open Vld) ging een taskforce op zoek naar de felbegeerde beschermingsmaterialen.
De krant De Morgen heeft nu een document in handen, waaruit blijkt dat ons land tussen maart en juni bijna 50 orders plaatste, goed voor ruim 400 miljoen chirurgische en FFP2-maskers. Kostprijs: 325 miljoen euro. Belangrijk om te vermelden is dat lang niet alle maskers effectief aankwamen. Denk bijvoorbeeld aan de mislukte levering van 5 miljoen maskers door de Temse ondernemer Mahmut Öz..
25 miljoen maskers
‘Op dit moment zijn er nog vier juridische dossiers tegen leveranciers lopende’, stelt Wendy Lee, de woordvoerster van de FOD Volksgezondheid. Het gaat om bestellingen waarvan de goederen kwalitatief niet of niet volledig in orde waren. De bedrijven stonden – samengeteld – in voor de levering van 25 miljoen FFP2-maskers. ‘Deze zaken zijn in behandeling bij onze raadsman’, klinkt het.
Twee van de vier bedrijven reageren kort in de krant. UltraZonic stelt dat het van leverancier is gewisseld, nadat bleek dat de maskers ondermaats waren. Ze zijn zelf ook een rechtszaak gestart tegen de initiële leverancier. Life bevestigt dat er een procedure loopt tegen het bedrijf. De andere bedrijven waren niet bereikbaar voor commentaar.
Tot slot blijkt dat de federale stock op dit moment uit 152 miljoen chirurgische en 38 miljoen FFP2-maskers bestaat. Ook 70 miljoen handschoenen, 15 miljoen isolatieschorten en 685.000 beschermbrillen zijn nog voorradig en voorbehouden voor de zorgsector.