De overheden van Five Eyes, een alliantie van 5 landen die de krachten van hun inlichtingendiensten bundelen, willen meer toegang tot geëncrypteerde berichten, zoals WhatsApp.
Criminelen vangen op basis van WhatsApp-berichten, dat kan niet. Tenminste, tenzij er telefoons in beslag genomen worden want WhatsApp biedt gebruikers end-to-end encryptie. Met andere woorden: zelfs WhatsApp zelf kan de berichten niet lezen. Dat is een probleem, zeggen de overheden van techalliantie Five Eyes.
Five Eyes is een gemeenschappelijk intelligentie-agentschap, bestaande uit beleidsmakers uit de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Zij vragen nu in een open brief, gepubliceerd op de website van het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten, om toegang te krijgen tot die geëncrypteerde data.
Criminelen vangen en burgerrechten garanderen
‘We willen de industrie aanmoedigen om naar onze vragen te kijken. Soms is encryptie zodanig toegepast dat er geen legale manier is om de data te bekijken’, staat er te lezen. De brief is ondertekend door beleidsmakers uit het VK en de VS, maar ook door India en Japan, die geen onderdeel uitmaken van Five Eyes.
Burgers hebben natuurlijk enkel te winnen bij encryptie, omdat het een van de weinige manieren is om privacy nog enigszins te garanderen. Maar politie-agentschappen zien het natuurlijk als een blokkade voor onderzoek. Zonder encryptie zou het veel eenvoudiger zijn om criminelen te vatten, is de theorie.
‘We vragen techbedrijven om samen te werken met overheden aan een redelijke, technisch haalbare oplossing’, staat er verder nog in de brief.
Specifiek wijzen de Five Eyes-landen er nog op dat encryptie ‘een probleem is voor de veiligheid, zeker voor de kwetsbaarste mensen in onze maatschappij, zoals seksueel uitgebuite kinderen’.
Sommige vormen van encryptie, geven de landen toe, ‘spelen een cruciale rol in het beschermen van uw persoonlijke data, intellectueel eigendom en cyberveiligheid’.
Britse veiligheidsdiensten
Vorig jaar probeerde heeft een alliantie van grote techbedrijven, zoals Apple en Microsoft, veel tegenwind gegeven bij een Brits wetsvoorstel. Daarin stond dat de Britse veiligheidsdiensten toegang moesten krijgen tot bijvoorbeeld geëncrypteerde WhatsAppberichten. Dan zouden verdachte berichten simultaan worden doorgestuurd naar de veiligheidsdiensten, zonder dat de verzender of ontvanger dat weet.
In een open brief betoogden de techbedrijven, samen met privacygroepen, dat een dergelijke functie een ‘bedreiging van de mensenrechten’ was.