Vivaldi heeft inhoudelijk akkoord: 3,3 miljard voor nieuw beleid, ministerposten zijn nog te verdelen

Er is woensdag in de vroege ochtend een inhoudelijk akkoord gesloten over een nieuwe federale regering. De volgende en laatste stap: hoe worden de ministerposten verdeeld?

De Vivaldi-onderhandelaars zitten al sinds dinsdagmorgen rond de tafel om een akkoord te zoeken. Voornamelijk rond de begroting waren er nog knelpunten. Omdat de verwachte inkomsten door de coronacrisis tegenvallen, is er weinig beleidsruimte op het vlak van uitgaven. Ondertussen raakte al bekend dat Alexander De Croo (Open Vld) premier wordt.

Dit zou er in het regeerakkoord staan:

Hoewel het volledige programma uiteraard nog vrijgegeven moet worden, lekten deze details al over hoe het zou gaan uitzien.

  • Er komt 3,3 miljard euro vrij voor nieuw beleid
  • Sociaal beleid is een belangrijke pilaar. De laagste pensioenen zouden worden opgetrokken, daarvoor wordt 2,3 miljard euro uitgetrokken.
  • 1,1 miljard euro naar de digitalisering van de overheid
  • Er komen betere arbeidsomstandigheden en lonen in de gezondheidssector, de facturen moeten ook lager. Er zou ruimte komen voor 4.500 nieuwe jobs in de sector. Alles samen goed voor 1,2 miljard euro.
  • Op vlak van migratie komt er een einde aan het opsluiten van kinderen.
  • In de justitie zou er plaats gemaakt worden voor snelrecht voor kleine misdaden zoals winkeldiefstal.
  • Er wordt ook gewerkt aan de staatshervorming, daar komen staatssecretarissen voor. Die staatshervorming staat pas na 2024 gepland en er moet eerst een groot democratisch debat komen over de werking van België.

‘Centrumprogramma’

De marathonvergadering mondde woensdagochtend in een inhoudelijk akkoord uit. ‘De technische details worden nu uitgewerkt, maar inhoudelijk is er een akkoord. Het gaat om een centrumprogramma’, zo verklaarde Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V, woensdagochtend bij het verlaten van het Egmontpaleis.

CD&V, Open Vld, sp.a, Groen, PS, MR en Ecolo gaan dus samen een nieuwe federale regering vormen, bijna 500 dagen na de verkiezingen die op 26 mei 2019 plaatsvonden.

Over wie welke bevoegdheid krijgt, wordt nu onderhandeld. In principe is de deadline donderdag. De timing zou er als volgt kunnen uitzien:

  • De coformateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) brengen woensdag hun eindverslag uit bij de koning.
  • De partijcongressen geven woensdagavond groen licht voor deelname aan de nieuwe regering.
  • De nieuwe regering legt donderdagochtend de eed af.
  • De nieuwe premier spreekt donderdagnamiddag de regeringsverklaring uit in het parlement.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.