Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Alexander De Croo premier van Vivaldi

Logo Business AM
Politiek

30/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Alexander De Croo (Open Vld). - Isopix

Alexander De Croo  (Open Vld) wordt eerste minister van de Vivaldi-regering. Dat bevestigen bronnen aan onze redactie.

Vivaldi wordt De Croo I, de nieuwe premier wordt Alexander De Croo. Het is de eerste keer sinds Verhofstadt in 2007 dat een Vlaamse liberaal de regering zal leiden. De Croo komt na bijna anderhalf jaar onderhandelen terecht in de Zestien.

De Croo heeft er een druk politiek parcours op zitten, toch voor een man van slechts 44. In 2009 dook hij op in de Wetstraat, toen hij een beetje als ‘outsider’ uit het niets voorzitter werd van Open Vld. Tot dan was hij actief geweest als consultant en ondernemer. Dat ‘outsider’ was wel relatief natuurlijk: zijn vader Herman De Croo (Open Vld) had er al een gigantische carrière op zitten als minister en partijvoorzitter.

De stekker uit de regering

Als jonge voorzitter drukte hij meteen zijn stempel op de partij door in 2010 de stekker uit de regering Leterme-II te trekken. Op 22 april stapte zijn partij uit die regering. Er was op dat moment geen oplossing voor het lang aanslepende probleem van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Het legde De Croo geen windeieren. Bij de daaropvolgende verkiezingen haalde hij het derde hoogste aantal voorkeursstemmen. Hij werd onder Di Rupo vice-premier en minister van Pensioenen. Intussen behaalde hij ook op lokaal vlak een persoonlijke overwinning. De Croo mocht in zijn Brakel de burgemeesterssjerp aanbinden, maar liet zich vervangen.

Vicepremier naar de Zestien

Sindsdien is De Croo niet meer weg te slaan uit de regering. Van 2014 tot 2018 was hij onder Michel I vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecommunicatie. In 2018 nam hij er ook nog Financiën bij.

Voor alles officieel kan worden, moeten de partijvoorzitters het akkoord nog voorleggen aan de partijcongressen. Die zullen vandaag nog plaatsvinden. Om 10 uur gaan formateurs Magnette en De Croo naar de koning.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks