Het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke misdrijven bij de failliete modegroep FNG, die vooral bekend was van schoenenketen Brantano, is uitgebreid naar witwassen. Dat bevestigt de woordvoerder van het parket van Antwerpen, Kristof Aerts.
De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl onderzoekt nu ook aanwijzingen dat constructies zijn opgezet om geld te versluizen en wit te wassen bij FNG. Het strafonderzoek krijgt zo een nieuwe dimensie boven op de bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheden in de jaarrekening, schrijft De Tijd.
De Tijd vernam ook dat de onderzoeksrechter een huiszoeking heeft uitgevoerd bij de huisadvocaat van FNG, het advocatenkantoor NautaDutilh. Een advocate van dat kantoor, Elke Janssens, is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld.
Inkoopplatform
De speurders willen onder meer weten wat zich afspeelde rond het inkoopplatform Fashion Buying Platform Holding. Via een eigen aankooporganisatie wou FNG goedkoop kleding inkopen in Aziatische lagelonenlanden, maar de structuren in Zwitserland en Hongkong, en allerlei aandelentransacties daarrond, roepen vragen op.
Het grootste vraagteken is hoe FNG 94 miljoen euro in dat aankoopnetwerk kwijtspeelde. Dat verlies door ‘complexe en internationale transacties’ leidde mee tot de val van de Mechelse modegroep achter de merken Brantano, CKS en Claudia Sträter.
Bij NautaDutilh kregen De Tijd geen reactie ondanks vragen. ‘In ieder geval staan wij de pers niet te woord over dossiers’, stelde advocaat Dirk Van Gerven, de woordvoerder van het advocatenkantoor.
Huiszoekingen
Het parket geeft geen namen, maar bevestigt dat sinds het begin van het gerechtelijk onderzoek al ‘een tiental huiszoekingen zijn uitgevoerd en meerdere inbeslagnames’.
‘Op dit moment zijn vier mensen in verdenking gesteld’, zei Aerts. Drie van hen vormden het voormalige management van FNG: het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke.
Lees ook: