De Britse regering van premier Boris Johnson wil het aantal coronatesten begin 2021 verhogen tot 10 miljoen per dag, met resultaten beschikbaar binnen 15 minuten. Het project ‘Operation Moonshot’ zou 100 miljard pond kosten en moet het mogelijk maken de volledige Britse bevolking te testen in 7 dagen.
Volgens Johnson is het de enige manier om het Verenigd Koninkrijk voor een tweede nationale lockdown te behoeden, indien er niet snel een vaccin komt. De Britse economie zou volgens Johnson een tweede algemene lockdown niet overleven.
‘Operation Moonshot’: hoe werkt het?
- Dagelijks worden miljoenen mensen getest. Ze krijgen binnen de 15 minuten het resultaat van die test.
- Wie negatief test, wordt Covid-vrij verklaard en krijgt een zogenaamde ‘freedom pass’. De persoon kan zijn leven hernemen zoals dat vóór de pandemie het geval was.
- Quarantaineverplichtingen die vandaag gelden voor Britten die naar het buitenland reizen worden gereduceerd of vervallen.
Volgens Johnson is een gezamenlijke mega-inspanning nodig vanwege de overheid, de zakenwereld, de gezondheidszorg, de wetenschap, logistieke experts en vele anderen om dit project te realiseren. Hij voegde eraan toe dat het plan tegen de lente van 2021 operationeel moet zijn.
Kostenplaatje is enorm
Uit documenten die aan het British Medical Journal werden gelekt, blijkt dat Downing Street 10 bereid is 100 miljard pond (108 miljard euro) in het project te pompen. Iets wat door regeringsbronnen nochtans wordt ontkend. Ter vergelijking: het jaarbudget van de Britse gezondheidsdienst NHS bedraagt 130 miljard pond.
De autoriteiten zijn al een tijdje ‘sterk bezorgd’ over de epidemiologische situatie aan de overzijde van het kanaal. Sinds begin deze week zijn bijeenkomsten van meer dan zes personen in Engeland verboden. Op die manier wil men de verdere verspreiding van het coronavirus indijken. Dat geldt zowel in gesloten als in open ruimtes. Uitzonderingen zijn van kracht op kantoor, in scholen, tijdens teamsporten en plechtigheden zoals begrafenissen.
Test bestaat niet eens
De Britse chief medical officer Chris Whitty laat ondertussen weten dat de test waarop Johnsons plan steunt nog moet worden ontwikkeld. De Britten kunnen vandaag niet eens 200.000 tests per dag verwerken, laat staan miljoenen. Verder zou zo’n uitgebreide en frequente teststrategie het land waarschijnlijk niet eens terug op het normale pad brengen. De foutenmarge bij zulke tests blijft een stoorfactor.
Stel dat zo’n test 80 procent van de echte infecties ontdekt en in 96 procent van de gevallen een negatief resultaat geeft. Dan nog zouden van de 4.152 mensen op elke 100.000 die positief testen, slechts 160 mensen daadwerkelijk het coronavirus hebben. Dat betekent dat de 3.992 zal worden gevraagd om zich onnodig twee weken te gaan isoleren. Op landelijk vlak gaat het dan over miljoenen mensen per dag.