In de Verenigde Staten zijn de verkiezingen nu wel degelijk van start gegaan. In de staat North Carolina kunnen kiezers sinds vorige vrijdag een stembiljet per post aanvragen. 643.000 inwoners van de staat hebben dat vanwege de pandemie ondertussen ook al gedaan, een stijging van meer dan 1.700 procent in vergelijking met 4 jaar geleden.
Een fenomeen dat zich in alle staten lijkt te manifesteren. In de staat Georgia hebben al 800.000 kiezers een stembiljet per post aangevraagd. In 2016 hadden op hetzelfde tijdstip amper 55.000 kiezers dat gedaan.
Vanaf 18 september kan in South Dakota en Minnesota al in persoon worden gestemd. De rest van de staten volgt dan vanaf begin oktober.
De Amerikaanse president Trump blijft ondertussen ononderbroken twijfel zaaien over de geldigheid van stemmen die per post worden ingezonden. Tijdens een campagne-evenement in North Carolina begin vorige week, moedigde hij de aanwezigen aan om dit jaar twee keer te stemmen. Een keer per post en een keer in persoon. Op die manier zal kiesfraude worden blootgelegd, aldus de president.
Een claim die onmiddellijk werd ontkracht door de lokale autoriteiten. ‘Niet enkel is twee keer stemmen illegaal, maar kiezers die per post hebben gestemd zullen onmiddellijk worden ontmaskerd, als ze proberen om ook nog eens in persoon te stemmen’, zei Karen Brinson Bell, die de North Carolina State Board of Elections leidt, in een verklaring.
Eventuele nederlaag uitleggen door te stellen dat er op grote schaal is gefraudeerd
Het lijkt er sterk op dat Trump een eventuele verkiezingsnederlaag zal trachten uit te leggen door te stellen dat er op grote schaal met stemmen per post is gefraudeerd. In de eigen partij heeft men stilaan genoeg van Trumps ongefundeerde fraudeclaims.
Kevin McCarthy, die de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden vertegenwoordigt, denkt dat Trumps uitspraken vooral oudere Republikeinse kiezers zullen ontmoedigen om per post te stemmen. Daarenboven zullen ze zich vanwege de pandemie evenmin in persoon op het stembureau melden. Dat terwijl de oudere Democraten hun stembiljet wel per post zullen inzenden.
Trump kan winnen, niet ondanks, maar dankzij het stemmen per post
Een kleine twee maanden voor de stembusslag geven de nationale peilingen Joe Biden nog steeds een comfortabele voorsprong. Al is die de voorbije 2 weken wel geslonken.
Maar toch zou Donald Trump de achterstand die hij in de peilingen heeft, kunnen compenseren zonder daar veel inspanningen voor te moeten leveren. Niet ondanks, maar dankzij het stemmen per post.
Waarom? De pandemie maakt dat veel meer mensen een mail-in ballot zullen aanvragen, om hun stem per post uit te brengen.
Ondanks dat president Donald Trump al maandenlang en zonder daarvoor bewijs aan te brengen stemmen per post als ‘een gigantische fraude’ omschrijft, zou Trump net van die mail-in bulletins profiteren.
De wiskunde achter die stelling is eenvoudig: 88 procent van de Democraten is voorstander van stemmen per post, tegen 50 procent van de Republikeinen.
Bijna een kwart van de per post uitgebrachte stemmen wordt ongeldig verklaard
Maar… gemiddeld wordt tussen de 17 en 25 procent van de mail-in ballots gediskwalificeerd. Op basis van een ontbrekende handtekening, een te late postdatum of omdat het formulier gewoon nooit aankomt.
Dat heeft onder normale omstandigheden weinig invloed op de einduitslag. Behalve wanneer zoals dit jaar 20 keer zoveel mensen als normaal een mail-in ballot zullen aanvragen. Zoals dat in North Carolina en Georgia het geval is.
In 2016 werd 23 procent van alle stemmen per post uitgebracht. Verwacht wordt dat dit zal stijgen tot 40 procent. Verwacht wordt ook dat drie keer meer Biden-fans per post zullen stemmen dan Trump-fans.
Als we de meest recente peilingen als uitgangspunt nemen, zou Biden op elke 100 stemmen er 50 voor zijn rekening nemen, Trump 45 en een derde kandidaat (Groene Partij/write-in) 5.
Als 30 van die 50 Biden-stemmers per post stemmen, verliest hij er een kwart vanwege ‘ongeldig’.
30 – 7 = 23 + 20 die in persoon stemmen = 43 stemmen.
Van de 45 Trump-stemmers stemmen er maar 9 per post en verliest hij er dus slechts twee vanwege ‘ongeldig’.
9 – 2 = 7 + 36 die in persoon stemmen= 43 stemmen.
In dat scenario start Biden met een voorsprong van 5 procent en eindigt hij met exact evenveel stemmen als Trump.
Kiescollege opnieuw in het voordeel van Trump
Het Kiescollege doet dan de rest. Want uit de laatste prognoses blijkt dat Biden met een verschil van 2 à 3 procent van de uitgebrachte stemmen het Kiescollege toch aan Trump zal moeten laten, net als dat in 2016 met Hillary Clinton gebeurde.
Hawkfish, een databedrijf dat eigendom is van mediamogol Michael Bloomberg, voorspelt dan weer dat Trump op verkiezingsnacht 408 kiesmannen zou binnenhalen, tegen 130 voor Biden. Vier dagen later – eens alle poststemmen geteld – zou Biden zijn achterstand hebben goedgemaakt en 334 kiesmannen achter zich hebben verzameld, terwijl Trump er dan nog amper 204 zou overhouden.
Peilingen zijn pas in laatste week geloofwaardig
Maar… In 2016 beslisten 26 procent van de kiezers pas op het allerlaatste moment aan wie ze hun stem zouden geven. Peilingen die twee maanden voor de verkiezingen worden afgenomen hebben dus een zeer geringe waarde. Ze geven enkel aan dat als de verkiezingen vandaag zouden worden georganiseerd, Biden het waarschijnlijk van Trump zou halen. Maar de verkiezingen worden niet vandaag gehouden. Verder zaten de meeste peilingen er ook in de laatste week voor de verkiezingen van 2016 grandioos naast.