Steeds langere rij metropolen wil Airbnb aan banden leggen

Het overnachtingsplatform Airbnb kon de eerste week van juli een belangrijke mijlpaal in de heropleving na de coronacrisis melden. Voor de eerste keer sinds begin maart kon het bedrijf immers op één dag opnieuw meer dan één miljoen registraties kunnen melden. Tegelijkertijd met die hoopvolle evolutie wordt het bedrijf echter meteen opnieuw met een aantal vroegere uitdagingen geconfronteerd.

Het gemeentebestuur van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, heeft immers gemeld om de werking van het platform – naar het voorbeeld van onder meer Berlijn en Parijs – meer aan banden te willen leggen.

Versoepeling

Airbnb kon de voorbije maanden weinig activiteiten melden. Door de lockdown moesten immers reizigers over de hele wereld hun geplande verplaatsingen schrappen. De onderneming was dan ook bijzonder opgetogen met de versoepeling van de corona-beperkingen die in vele landen werd aangekondigd.

Die boodschap bracht immers ook het toerisme opnieuw op gang. Airbnb liet de eerst week van juli weten opnieuw op één dag tijd meer dan één miljoen boekingen te hebben genoteerd.

Opmerkelijk daarbij was echter dat ongeveer de helft van de boekingen betrekkingen had op bestemmingen binnen een straal van 450 kilometer van de woonplaats van de klant. Twee op drie boekingen waren gelinkt aan bestemmingen buiten steden. Meer dan 60 procent van de reservaties vermeldden maximaal twee reizigers.

‘Er is nog geen sprake van een volledig herstel,’ becommentarieerde Airbnb de cijfers. ‘Er kunnen echter duidelijk positieve ontwikkelingen worden opgemerkt.’

Duurder vastgoed

Dat optimisme kreeg echter al snel opnieuw een terugslag. De Hongaarse hoofdstad Boedapest liet immers kort daarna weten de verhuur van appartement op korte termijn te willen beperken.

Het stadsbestuur wijst er daarbij op dat de verhuur voor toeristisch activiteiten de vastgoedprijzen doet stijgen, waardoor het voor de lokale bevolking vaak niet langer meer mogelijk is om in deze omgevingen te blijven wonen. Gergely Karacsony, burgemeester van Budapest, zegt dat inmiddels een huurwoning in het centrum zelfs voor een gezin uit de hogere middenklasse niet langer betaalbaar is.

Bovendien zouden feestende toeristen quasi volledige wijken innemen en de rust van de lokale bevolking verstoren. De lokale hotelsector bestempelt initiatieven zoals Airbnb als oneerlijke concurrentie. De hotels zijn naar eigen zeggen immers aan veel striktere voorwaarden onderworpen.

Airbnb had in Boedapest twee jaar geleden op de lokale hotelmarkt een aandeel van 20 procent. Op één jaar stegen de vastgoedprijzen in de Hongaarse hoofdstad met 16 procent. Dat is nagenoeg de grootste stijging van alle grotere metropolen in de wereld. Restaurants zijn dan weer vaak wel opgetogen met de toestroom.

Leegstand

Airbnb heeft in Boedapest momenteel ongeveer tienduizend adressen. Daarmee heeft het platform in de Hongaarse hoofdstad een opmerkelijk grotere aanwezigheid uitgebouwd dan in vele andere Europese metropolen.

De Hongaarse regering heeft echter een wetgeving gestemd waardoor lokale overheden de kans krijgen om een beperking in te stellen op het aantal dagen dat vastgoed voor een verhuur op korte termijn kan worden gereserveerd.

Gelijkaardige problemen hadden eerder ook al steden zoals Parijs, Berlijn, Amsterdam en Madrid doen besluiten om de activiteiten van Airbnb op hun grondgebied drastisch te begrenzen. In sommige steden zijn inmiddels al volledige appartementsgebouwen quasi uitsluitend voor verhuur op korte termijn verhuurd.

Tijdens de coronacrisis leidde dat vaak tot een grote leegstand. Andere panden werden opnieuw voor huur op langere termijn aangeboden.

De negatieve reactie van de stadsbesturen kan voor Airbnb, dat vaak nochtans de steun van de lokale restaurants geniet, uiteindelijk een fundamenteel probleem worden. Het is immers de vraag of zijn zakelijk model ook zonder de grote steden overeind kan blijven.

Onder meer ook in Dublin en Edinburgh zijn recent opnieuw stemmen opgegaan om de activiteiten van het platform te beperken. Lissabon denkt aan gelijkaardige maatregelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.