In Groot-Brittannië werden het voorbije jaar minstens tachtig nieuwe distilleerderijen geopend. Daarmee heeft de sector een nieuw record laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC).
In Engeland werden 77 nieuwe licenties uitgereikt, terwijl vijftien vergunningen werden geschrapt. In Schotland kwamen er 34 nieuwe producenten van sterke dranken. Acht locaties stopten met de activiteiten.
Over Wales en Noord-Ierland werden geen cijfers bekend gemaakt. Het voorbije jaar zouden in die regio’s echter minder dan vijf nieuwe producenten van start zijn gegaan.
Gin
Groot-Brittannië telde eind vorig jaar 422 distilleerderijen. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. In Engeland werden 228 adressen geteld. Dat betekende een stijging met 62 eenheden tegenover het jaar voordien. In Schotland was er sprake van een toename met 26 adressen tot 186 distilleerderijen.
Het aantal distilleerderijen in Engeland heeft op vijf jaar tijd meer dan een verdubbeling gekend. Twee jaar geleden telde Engeland voor de eerste keer meer producenten van geestrijke dranken dan Schotland. Dat was in belangrijke mate te danken aan de sterke toename in populariteit van de gin. Deze trend heeft zich vorig jaar nog verder doorgezet.
Uit de cijfers van de Britse douane blijkt verder dat Groot-Brittannië vorig jaar voor 672 miljoen pond gin (770 miljoen euro) heeft geëxporteerd. De totale verkoop van gin, met binnenlandse consumptie inbegrepen, bedroeg 3,2 miljard pond.
Belastingen
Miles Beale, topman van de Britse Wine and Spirit Trade Association (WSTA), zegt tevreden te zijn over de aanhoudende groei van de Britse stokerijen. Hij voegt eraan toe dat deze sites voor extra tewerkstelling zorgen en bovendien de lokale economie ondersteunen.
‘Er is duidelijk aangetoond dat een bevriezing van de taksen de Britse distilleerders aanzet te investeren en de export op te drijven,’ betoogt hij. ‘Een verhoging van de fiscale lasten op wijn ondermijnt ook de inkomsten van de overheid.’
‘De sector heeft het Britse ministerie van financiën dan ook gesuggereerd om een verlaging van de taksen te overwegen. Een dergelijke operatie zou alle partijen voordeel opleveren. Lagere taksen komen zowel de bedrijven als de overheid ten goede.’