Duizenden miljonairs ontvluchten Londen en emigreren naar andere grote internationale metropolen zoals Australië, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat blijkt uit een rapport van New World Wealth, een migratieconsulent voor de superrijken. Het voorbije jaar alleen al zouden volgens het rapport ongeveer vijfduizend superrijken, met een waarde van minstens 1 miljoen dollar, uit de Britse hoofdstad zijn weggetrokken.
“Duizenden rijke mensen migreren elk jaar naar andere plaatsen,” zegt Andrew Amoils, onderzoeksleider bij New World Health. “Sommigen verhuizen hun professionele basis, terwijl anderen een nieuwe domicilie hebben gekozen. Nog anderen beslissen meer tijd in een tweede verblijfplaats – zoals een strandhuis, een berghut of een penthouse – door te brengen.”
Ommekeer
“De wereldwijde populatie miljonairs is constant in beweging en beweegt zich daarbij tussen verschillende locaties. Er is echter een stad die zijn zijn populatie superrijken ziet afkalven,” zegt Amoils. “Er moet immers vanuit Londen een duidelijke emigratie naar onder meer de Verenigde Staten, Australië, Zwitserland en Portugal worden genoteerd.”
De voorbije dertig jaar was Groot-Brittannië voor de superrijken van de wereld een van de grootste toevluchtsoorden. Het land kon heel wat buitenlandse investeringen registreren. Dat leidde ook tot een sterke uitbouw van de hoogste inkomensklassen van het land.
“We schatten dat sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw meer dan 85.000 superrijken mensen naar Groot-Brittannië zijn verhuisd,” aldus New World Health. “De trend is echter aan het veranderen. Vorig jaar moest in het land de emigratie van een recordaantal superrijken worden gemeld. Londen had lange tijd een grote aantrekkingskracht op de supperrijken, maar die trend lijkt de voorbije jaren te zijn omgekeerd.”
“De rijke populaties verhuizen nu liever naar andere grote internationale agglomeraties,” zeggen de onderzoekers nog. “Een aantal rijke Londenaars is vertrokken naar nabijgelegen forensensteden zoals Bray, Taplow en Marlow, maar een groot deel heeft daarbij voor een buitenlandse bestemming gekozen.”
Criminaliteit
Australië was vorig jaar met tienduizend immigraties de populairste bestemming voor de wereldwijde superrijke klasse, gevolgd door de Verenigde Staten (9.000), Canada en de Verenigde Arabische Emiraten (5.000), de Caraïben (3.000), Israël en Zwitserland (2.000) en Nieuw-Zeeland en Singapore (1.000).
Er zijn verschillende redenen die door de superrijken worden aangehaald als een motivatie om Londen te verlaten. “Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van onrust over de toenemende criminaliteit en de groeiende religieuze spanningen in Groot-Brittannië,” stippen de onderzoekers aan. “Dat geldt zeker en vast voor Londen.”
“Daarnaast wordt echter ook gewezen naar de nieuwe belastingen die aan expats na de brexit zouden worden opgelegd. Nieuwe wetgeving maakt het voor buitenlanders moeilijker om in Groot-Brittannië vastgoed te kopen. De traditioneel hoge Britse successierechten maken alternatieve bestemmingen zoals Australië en de Verenigde Staten voor de superrijke klasse eveneens aantrekkelijker.”