Key takeaways
- Polen ziet een sterke toename van cyberaanvallen die worden toegeschreven aan Rusland en Wit-Rusland. Dit maakt deel uit van een breder patroon van Russische hybride oorlogsvoering in Europa.
- De Poolse premier Donald Tusk beschuldigde Russische hackers ervan websites van zijn regerende coalitiepartijen te hebben aangevallen.
- Betaalde politieke advertenties op Facebook werden door een onderzoeksinstituut van de staat gemarkeerd als mogelijk manipulatief en door Meta verwijderd.
Polen beschuldigt Rusland van verkiezingsinmenging
Enkele dagen voor de presidentsverkiezingen in Polen beschuldigde premier Donald Tusk Russische hackers van aanvallen op websites van zijn regeringscoalitie. Hij meldde dat de cyberaanvallen vooral gericht waren op de website van zijn Burgerplatform en die van de coalitiepartners Links en de Poolse Volkspartij (PSL).
Tusk deelde deze informatie via het sociale netwerk X. Hij liet weten dat de Poolse veiligheidsdiensten intensief werken om de aanhoudende aanvallen tegen te gaan.
Bezorgdheid over betaalde politieke advertenties
Rafal Trzaskowski, burgemeester van Warschau en koploper in de verkiezingen, staat centraal in de controverse. De Poolse autoriteiten onderzoeken betaalde politieke advertenties op Facebook. Deze werden door het staatsinstituut NASK als mogelijk manipulatief bestempeld en aan Meta gemeld. Meta verwijderde de advertenties.
Volgens NASK gaven de betrokken advertentierekeningen de afgelopen week meer uit aan politieke inhoud dan elk ander verkiezingscomité. Dit wijst op een doelbewuste poging om een kandidaat te steunen en anderen te beschadigen.
Russische hybride oorlogsvoering in Europa
Polen heeft de laatste jaren een sterke stijging van cyberaanvallen ervaren. Dagelijks worden tot duizend incidenten toegeschreven aan Russische en Wit-Russische actoren. Men ziet deze aanvallen als reactie op Polen’s voortdurende steun aan Oekraïne.
In september 2024 beschuldigde de Poolse regering Rusland en Wit-Rusland van het voeren van een “de facto cyberoorlog”. Hierbij wordt gebruikgemaakt van tactieken als informatieafpersing en chantage van personen en instellingen.
Breder patroon van Russische agressie
De cyberaanvallen in Polen maken deel uit van een breder patroon van Russische hybride oorlogsvoering in Europa. Sinds het begin van de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne zijn deze aanvallen frequenter en agressiever geworden. Dit blijkt uit rapporten van overheids- en inlichtingendiensten in tien Europese landen.
Russische hackersgroepen gebruiken diverse strategieën. Ze vallen onder meer Oekraïense infrastructuur aan, saboteren civiele infrastructuur in Europa en proberen buitenlandse verkiezingen te beïnvloeden.
Europese reactie op Russische cyberdreigingen
Eerder beschuldigde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische militaire inlichtingendienst (GRU) van een toename van cyberaanvallen op Franse ministeries, defensiebedrijven en denktanks. De Franse overheid spreekt van pogingen om het land te destabiliseren. Dit meldde de Kyiv Independent.
Als reactie ondertekenden Oekraïne en de Europese Unie in maart een memorandum van overeenstemming. Dit moet de grensoverschrijdende samenwerking in cyberbeveiliging versterken. Het initiatief focust op gezamenlijk onderzoek, innovatie en EU-gefinancierde projecten om cyberdreigingen tegen te gaan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!