Key takeaways
- OPEC+ spreekt zijn bezorgdheid uit over een mogelijke stijging van de Amerikaanse olieproductie.
- Een toename van de Amerikaanse productie zou hun marktaandeel kunnen verkleinen en de pogingen om de prijzen te stabiliseren kunnen belemmeren.
- Een herziene prognose van OPEC voorspelt een toename van het Amerikaanse aanbod met 2,3 procent volgend jaar.
Leden van OPEC+ zijn bezorgd over een mogelijke stijging van de Amerikaanse olieproductie onder een nieuwe presidentiële regering. Ze vrezen dat deze toename hun marktaandeel verder zal verkleinen en pogingen om de prijzen te stabiliseren zal belemmeren. De groep, die verantwoordelijk is voor ruwweg de helft van het wereldwijde olieaanbod, heeft onlangs plannen om de productie te verhogen uitgesteld tot april 2025 vanwege de zwakke vraag en de robuuste productie van de VS en andere niet-OPEC+ producenten.
In het verleden heeft OPEC de groei van de Amerikaanse olieproductie onderschat sinds de schaliehausse de Verenigde Staten tot ’s werelds grootste olieproducent heeft gemaakt. Momenteel zijn de VS goed voor een vijfde van het wereldwijde aanbod. Sommige afgevaardigden binnen OPEC+ schrijven deze verwachte productiestijging toe aan het beleid van de nieuwe regering dat gericht is op deregulering binnen de energiesector. Deze deregulering, in combinatie met economische beloften tijdens de recente verkiezingscampagne, zou kunnen leiden tot een toename van de Amerikaanse productie en een daaruit voortvloeiende impact op de wereldwijde oliemarkten.
Uitdagingen voor de OPEC+ strategie
OPEC+ wil de productie vanaf april 2025 geleidelijk verhogen zonder prijsdalingen te veroorzaken die hun inkomstenstromen negatief zouden beïnvloeden. Een hernieuwde stijging van de Amerikaanse productie vormt echter een grote uitdaging voor deze strategie. Experts erkennen de complexe dynamiek tussen de inspanningen van OPEC+ om het aanbod onder controle te houden en het potentieel voor een hogere Amerikaanse productie.
Analyse van het beleid van Trump
Terwijl sommigen geloven dat het beleid van Trump de vraag naar olie zou kunnen stimuleren, wat OPEC+ ten goede zou komen, zijn anderen sceptisch over een substantiële toename van het Amerikaanse aanbod. De focus van schalieproducenten op winstgevendheid en kapitaaldiscipline suggereert dat de productie alleen zal toenemen als het economisch haalbaar is. Bovendien betekent de tijd die nodig is om nieuwe olievelden te ontwikkelen dat onmiddellijke gevolgen van boorvergunningen onwaarschijnlijk zijn.
OPEC’s herziene prognose
De OPEC heeft haar prognose voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bijgesteld en gaat uit van een toename van het Amerikaanse aanbod met 2,3 procent volgend jaar. Hiermee erkent de OPEC de groeiende invloed van de Amerikaanse productie op de wereldmarkt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!