Key takeaways
- Slechts 37 procent van de ondervraagde Belgische bedrijven is grotendeels of volledig circulair.
- De meeste bedrijven streven ernaar om duurzamer te worden, waarbij een derde streeft naar volledige circulariteit binnen vijf tot tien jaar.
- Organisaties die er niet in slagen om over te stappen op een circulaire economie lopen het risico om achter te lopen op de Europese doelstellingen en geconfronteerd te worden met strengere regelgeving.
Uitdagingen in het bereiken van circulariteit
Belgische organisaties lopen achter bij het bereiken van hun circulariteitsdoelen. Slechts 37 procent van de onderzochte bedrijven is grotendeels of volledig circulair, volgens Milgro België.
Verschillende factoren dragen bij aan deze uitdaging. Een gebrek aan interne urgentie of ondersteuning, hoge kosten verbonden aan circulaire oplossingen, en tegenstrijdige regelgeving worden genoemd als belangrijkste obstakels door bedrijven die streven naar volledige circulariteit. Ondanks deze hindernissen wil een aanzienlijk deel (35 procent) van de bedrijven duurzamer worden. Een derde van de besluitvormers wil binnen de komende vijf tot tien jaar een grotendeels circulair operationeel model bereiken.
Inzet op hernieuwbare energiebronnen
Om de kloof tussen ambitie en actie te overbruggen, richten bedrijven zich op belangrijke gebieden zoals het verminderen van afvalproductie, het omarmen van duurzame inkooppraktijken en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast geven ze prioriteit aan het gebruik van gerecyclede materialen, implementeren ze programma’s voor hergebruik of renovatie van producten en stimuleren ze samenwerking binnen hun toeleveringsketens om circulariteit te bevorderen.
Het meten van de vooruitgang op het gebied van circulariteit blijkt voor veel organisaties een uitdaging te zijn. Een derde van de bedrijven geeft aan behoefte te hebben aan een beter begrip van meetmethoden en circulaire key performance indicators (KPI’s) om hun inspanningen effectief te kunnen sturen. Met name 20 procent van de bedrijven heeft nog geen circulaire KPI’s vastgesteld. Van degenen die wel KPI’s hebben gedefinieerd, ligt de focus vooral op afvalvermindering, CO2-uitstoot gerelateerd aan productie, levensduur en herbruikbaarheid van producten, en het aandeel gerecyclede materialen dat in productieprocessen wordt gebruikt.
Dringende oproep tot versnelling van circulariteitsinitiatieven
Industrie-experts benadrukken het belang van het versnellen van circulariteitsinitiatieven. Organisaties die het tempo niet bijhouden, krijgen niet alleen te maken met strengere regelgeving, maar ook met stijgende kosten. Naarmate grondstoffen schaarser en duurder worden, heeft inefficiënt gebruik een directe impact op de bedrijfsvoering. Als we de overgang naar een circulaire economie uitstellen, lopen we het risico dat we achterop raken bij de Europese doelstellingen om tegen 2050 volledige circulariteit te bereiken. Onmiddellijke actie is cruciaal voor bedrijven om concurrerend te blijven en toekomstige uitdagingen te vermijden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!