Key takeaways
- De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt verdere renteverlagingen vanwege tekenen van afkoeling op de arbeidsmarkt in de eurozone.
- Economen voorspellen dat de ECB doorgaat met het verlagen van de rente, ondanks enkele tegengeluiden, met de focus op het voorkomen van een mogelijke verslechtering en het ondersteunen van een verdere verlaging van de financieringskosten.
- De verwerkende industrie is bijzonder problematisch, met een zwakke Chinese vraag en interne concurrentienadelen, waarbij bedrijven als Volkswagen AG voor het eerst overwegen fabrieken te sluiten.
Tekenen van afkoeling op de arbeidsmarkt in de eurozone geven aanleiding tot de roep om snellere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Ondanks de nog steeds historisch lage werkloosheidscijfers na de inflatieschok en de economische vertraging, nemen beleidsmakers verschuivingen waar die van invloed zijn op hun besluit om nog een verlaging van de leenkosten te steunen.
Hoewel de ECB niet werkt onder een dubbel mandaat zoals de Federal Reserve, die streeft naar zowel prijsstabiliteit als volledige werkgelegenheid, hebben veranderingen op de Europese arbeidsmarkt een aanzienlijke invloed op de inflatievooruitzichten van de ECB. De bezorgdheid over een mogelijke verslechtering neemt toe, aangezien grote bedrijven zoals BASF SE en Thyssenkrupp AG al begonnen zijn met personeelsreducties. Sommige functionarissen vrezen dat dit een toch al kwetsbare regio op de rand van een recessie nog verder kan destabiliseren.
Renteverlagingen in het verschiet
Economen voorspellen dat de ECB de rente in oktober en daarna zal blijven verlagen, ondanks enkele tegengeluiden die pleiten tegen automatische versoepelingscycli. De focus op de arbeidsmarkt komt voort uit de potentiële impact op de inflatie. Recente gegevens tonen een vertraging van de werkgelegenheidsgroei tot slechts 0,2 procent in het tweede kwartaal en een daling van het aantal vacatures tot 2,6 procent, na een piek van meer dan 3 procent. Enquêtes zoals die van S&P Global wijzen ook op een verslechterende trend.
Zelfs proactieve ambtenaren erkennen deze verschuiving. Isabel Schnabel, lid van de Raad van Bestuur, gelooft dat de verminderde aanwervingslust het bereiken van de inflatiedoelstelling van 2 procent haalbaarder maakt. De Letse Martins Kazaks heeft zijn bezorgdheid geuit over een mogelijk omslagpunt waarop bedrijven hun eerdere beleid om personeel aan te houden zouden kunnen terugdraaien vanwege tegenvallende economische prestaties, wat een sneeuwbaleffect zou kunnen veroorzaken.
Problemen in de productiesector
De verwerkende industrie is bijzonder problematisch en heeft te kampen met een zwakke Chinese vraag en interne concurrentienadelen. Hoewel deze situatie al enige tijd aanhoudt, was de heersende theorie dat bedrijven personeel zouden aanhouden in afwachting van problemen bij het later opnieuw aannemen. Sommige bedrijven lijken nu echter het vertrouwen in een economische opleving te verliezen. Volkswagen AG overweegt voor het eerst om fabrieken in Duitsland te sluiten. Voortdurend opduikende berichten over geplande bezuinigingen in de sector, waaronder bij Continental AG, versterken deze trend nog verder. Aarzelende consumenten zorgen ervoor dat de dienstensector het gat niet heeft gedicht.
Volgens de inschattingen van Goldman Sachs zal de werkloosheid in de eurozone in de nabije kwartalen oplopen tot 6,7 procent, met een kans op nog slechtere resultaten als de economie achterblijft. Dit ondersteunt hun pleidooi voor agressieve renteverlagingen bij elke ECB-vergadering totdat de depositorente 2 procent bedraagt, tegen het huidige niveau van 3,5 procent.
Loongroei en inflatie
De afkoelende arbeidsmarkt vertaalt zich meestal in een tragere loongroei en lagere inflatie, wat argumenten voor een snellere versoepeling versterkt. Economen van Barclays wezen er onlangs op dat werknemers bij komende onderhandelingen mogelijk bescheidener loonsverhogingen zullen accepteren in ruil voor baanzekerheid als de arbeidsmarkt verder afzwakt.
De prognose van de ECB om haar inflatiedoelstelling van 2 procent in de tweede helft van 2025 te halen, is gebaseerd op een vertraging van de loonstijgingen. De ECB wil echter ook voorkomen dat zowel de arbeidsmarkt als de loonstijgingen te sterk matigen. Hoofdeconoom Philip Lane benadrukte vorige week dat een sterkere arbeidsmarkt de kans vergroot dat de inflatiedoelstelling wordt gehaald en dat de loonstijgingen de komende jaren meer in overeenstemming zullen zijn met de doelstelling in vergelijking met de niveaus van voor de crisis.
Reactie ECB
Economen zoals Karsten Junius van Bank J. Safra Sarasin erkennen dat de arbeidsmarkt van de eurozone veerkrachtig is, maar zien duidelijke tekenen van verzwakking. Zij stellen dat de ECB zou moeten reageren met renteverlagingen om een significante inzinking en stijgende werkloosheid te voorkomen, wat wijst op de noodzaak van proactieve versoepelingsmaatregelen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!