BRICS zoekt alternatief voor IMF te midden van westerse financiële invloed


Key takeaways

  • Rusland dringt er bij zijn BRICS-partners op aan een alternatief te ontwikkelen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
  • De uitbreiding van BRICS weerspiegelt de groeiende wereldwijde aanwezigheid, met landen als Egypte en Saoedi-Arabië die toetreden.
  • Topambtenaren van de BRICS-landen ontmoetten elkaar gisteren in Moskou om een nieuwe financiële structuur te bespreken.

Rusland, dat momenteel de BRICS-groep aanvoert, drong er bij zijn partners op aan om een alternatief voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te ontwikkelen. Deze oproep komt in de aanloop naar de komende BRICS-top later deze maand (22-24 oktober in Kazan, Rusland) als een manier om de westerse invloed binnen het mondiale financiële systeem tegen te gaan.

De uitbreiding van BRICS, dat nu landen als Egypte, Ethiopië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië omvat naast de oorspronkelijke leden – Brazilië, Rusland, India en China – weerspiegelt de groeiende wereldwijde aanwezigheid.

Belangrijkste ontwikkelingen

Topambtenaren van deze landen op het gebied van financiën en centrale banken ontmoetten elkaar deze week in Moskou onder leiding van de Russische minister van Financiën Anton Siluanov. Hij beweerde dat het bestaande mondiale financiële systeem, dat wordt gedomineerd door westerse landen, een alternatieve structuur nodig maakt voor BRICS, dat samen 37 procent van de wereldeconomie vertegenwoordigt. Siluanov bekritiseerde het IMF en de Wereldbank voor het niet dienen van de belangen van BRICS-landen en pleitte voor nieuwe instellingen binnen het BRICS-kader, vergelijkbaar met de Bretton Woods-instellingen.

Russische beweegredenen

Deze roep om een alternatief financieel systeem komt voort uit Ruslands eigen ervaringen met westerse sancties na de invasie van Oekraïne in 2022. Deze sancties leidden tot het bevriezen van de Russische dollar- en euroreserves, waardoor het financiële systeem van Rusland ernstig werd aangetast en het land werd geïsoleerd van de internationale kapitaalmarkten. Daarnaast heeft Rusland te maken gehad met vertragingen in internationale transacties met handelspartners, waaronder mede BRICS-leden, vanwege de angst onder banken voor westerse repercussies op de regelgeving.

Vorige initiatieven

Hoewel er maar langzaam vooruitgang wordt geboekt, heeft Elvira Nabiullina, gouverneur van de Russische centrale bank, eerder gesproken over het concept van een BRICS-betalingssysteem (BRICS Bridge) om de financiële systemen van de aangesloten landen met elkaar te verbinden. Momenteel is de enige financiële instelling die door BRICS is opgericht de Nieuwe Ontwikkelingsbank, die in 2015 is opgericht om infrastructuur en duurzame ontwikkelingsprojecten te financieren in BRICS-landen en andere opkomende economieën.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.