KU Leuven en UGent stijgen licht in World University Rankings

Het gerenommeerde Britse magazine Times Higher Education (THE) heeft zijn jaarlijkse World University Rankings bekendgemaakt. Daarin rangschikt ze op basis van verschillende criteria universiteiten wereldwijd. KU Leuven prijkt daarop op de 43ste plaats, UGent volgt iets verder op de 112de plaats.


Key Takeaways

  • De nieuwe prestigieuze World University Rankings is bekendgemaakt. Voor het negende jaar prijkt de University of Oxford helemaal bovenaan.
  • KU Leuven (43ste) en UGent (112de) blijven de best gerangschikte Belgische universiteiten. Ze winnen ook beide enkele plaatsen.
  • Verder prijken ook Universiteit Antwerpen (UA) en Université Catholique de Louvain (UCL) in de top 200.

Er zijn heel wat ranglijsten van universiteiten, maar de uitgebreide World University Rankings van Times Higher Education (THE) is een van de meest prestigieuze en vooral meest volledige. De lijst rangschikt in totaal 2.092 universiteiten uit 115 landen. De World University Rankings is al toe aan zijn vijftiende editie en wordt ieder jaar uitgebreider.

KU Leuven en UGent stijgen

KU Leuven blijft bij THE met voorsprong de hoogst gerangschikte Belgische universiteit. De KU Leuven wint zelfs twee plaatsen en prijkt nu op een 43ste plaats. UGent volgt als tweede op een 112de plaats. Daarmee doen ze drie plaatsen beter dan vorig jaar.

Op de 168ste plaats volgt de Universiteit Antwerpen (UA). Zij zien hun score wel voor het eerst sinds lang dalen. Ook de Université Catholique de Louvain (UCL) zakt iets weg en staat nu 175ste. Daarna volgen de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) net buiten de top 200.

Oxford blijft bovenaan

Helemaal bovenaan de ranking staat nog steeds de Universiteit van Oxford. De prestigieuze Britse universiteit nam die toppositie over in 2016 en prijkt sindsdien ieder jaar bovenaan. Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) staat op de tweede plaats, een plaats die ze overnemen van Stanford University. Die zakken van 2 naar 6. Het podium wordt dit jaar afgesloten door Harvard University.

De volledige top tien bestaat nog steeds enkel uit universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. ETH Zürich uit Zwitserland valt daar op de elfde plaats nipt uit. Op 12 en 13 vinden we met Tsinghua University en Peking University twee Chinese universiteiten. Dat bevestigt de aangaande trend dat het Aziatische land ook op educatief vlak zwaar in opmars is. Europa en Australië zakken dan weer beiden gemiddeld genomen weg in de ranglijst.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.