Belgische universiteiten blijven het goed doen op Europese ranglijst

Vandaag werd de dertiende QS World University Rankings by Subject vrijgegeven. Dat is de grootste studentgerichte vakranking, en bestaat uit vijf indicatoren. In totaal worden er 54 academische disciplines beoordeeld. Hieruit blijkt dat de Belgische universiteiten het helemaal niet slecht doen.

De Belgische universiteiten doen al jaren goed op de internationale ranglijsten. Vandaag kwam de QS World University Rankings by Subject online, en ook daar zijn ze stabiel gebleven. De Amerikaanse universiteiten staan zoals altijd eenzaam aan de top.

QS World University Rankings by Subject

Deze grootste studentgerichte vakranking bestaat uit vijf indicatoren: reputatie op basis van een wereldwijde enquête met 151.000 academici en 99.000 werkgevers, onderzoekscitaten per paper, H-index (de “carrière-impact” van de publicaties van een wetenschappelijke onderzoeker) en internationaal onderzoeksnetwerk.

De ranglijsten werden in 2022 meer dan 120 miljoen keer geraadpleegd op topuniversities.com en er werd wereldwijd 117.000 keer naar verwezen door de media.

Belgische universiteiten

Op basis van het aantal studierichtingen in de top 50, staat de KU Leuven maar liefst op een tweede plaats binnen Europa. Belangrijk, dit is wel zonder de Britse universiteiten mee te rekenen. Ook komt Leuven alsmaar dichter in de buurt van koploper ETH Zürich in Zwitserland.

KU Leuven blijft de sterkste Belgische universiteit, gevolgd door Universiteit Gent. Gent scoort dit jaar sterk in de categorie Agricultuur en Bosbeheer, met een zevende plaats internationaal. Ook in de categorie Sport en Milieu scoort Gent sterk. Leuven kan dan weer stoefen met goede resultaten in de categorieën Theologie, Farmacie, Psychologie en Chemie.

UGent en KU Leuven.- Bron: JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images; Ben Pruchnie/Getty Images

“KU Leuven blijft stabiel op het vlak van globale research”, zegt Ben Sowter van QS. “België vertoont een indrukwekkende stabiliteit. Van alle programma’s verbeteren er 55, dalen er 55, en blijven er 98 ongewijzigd, wat neerkomt op een veranderingspercentage van nul procent.”

Andere landen

De Verenigde Staten hebben het hoogste aantal top 10 programma’s (256) en staan bovenaan in 32 vakgebieden, met Harvard op de eerste plaats in veertien en MIT in elf.

Britse universiteiten staan 145 keer in de top 10 en vijftien keer op de eerste plaats. Dat hebben ze onder andere te danken aan de Universiteit van Oxford die in vier vakgebieden de primus van de klas is. Cambridge, UCL en het Royal College of Art staan elk in twee vakken aan de leiding.

Bron:  Oli Scarff/Getty Images

Zwitserland staat op de eerste plaats in vier academische disciplines en heeft dat vooral te danken aan ETH Zürich, de topuniversiteit met een eerste plaats in drie vakken. In totaal staat Zwitserland ook 32 keer in de top 10.

Meer