Meer jobs bijgekomen dan verwacht in de VS: hoe gaat de Fed reageren?

Uit het jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in september meer jobs zijn bijgekomen dan verwacht. Daarmee neemt de angst af dat de Amerikaanse economie afstevent op een recessie.

In het nieuws: Er zijn in de Verenigde Staten vorige maand 245.000 jobs bijgekomen.

  • Dat zijn er veel meer dan verwacht. Economen rekenden op 150.000 extra banen.
    • Daarenboven heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid de jobcreatie voor augustus herzien van 142.000 naar 159.000. Ook voor juli werden de cijfers naar boven bijgesteld. Volgens de aanpassing zijn er 55.000 jobs meer bijgekomen, waardoor het totale aantal voor die maand uitkomt op 144.000 banen.
  • Voorts blijkt uit het jobrapport dat de werkloosheidsgraad in vergelijking met augustus met 10 basispunten is gedaald tot 4,1 procent.
  • Het gemiddelde uurloon is gestegen met 0,4 procent in vergelijking met de laatste maand van de zomervakantie. Ten opzichte van vorig jaar is het uurloon met 4 procent toegenomen.

Opgemerkt: Beleggers reageren positief op het jobrapport.

  • Bij de voorgaande twee rapporten stak het recessiespook opnieuw de kop op. Dat heeft de Federal Reserve in september aangezet om de rente met 50 basispunten te verlagen.
    • Fed-voorzitter Jerome Powell gaf toen tijdens een toelichting van het rentebesluit aan dat hij en zijn team zich bij de komende vergaderingen meer zullen toespitsen op het gezond houden van de arbeidsmarkt.

Gaat jobrapport impact hebben op het rentebesluit?

Vooruitblik: De bestuursleden van de Federal Reserve komen op 6 en 7 november opnieuw samen om het rentebeleid te spreken.

  • ING-econoom James Knightley sluit alvast een nieuwe renteknip met 50 basispunten uit. “Het Amerikaanse banenrapport was ongelooflijk sterk, op elk denkbaar aspect”, klinkt het. “Op basis van deze cijfers zou de centrale bank eigenlijk opnieuw de rente moet verhogen.”
  • “Toch blijft voorzichtigheid geboden”, gaat hij verder, aangezien andere cijfers, waaronder die van de ISM (een graadmeter voor de economische activiteit), tot een heel andere conclusie leiden. De econoom denkt daarom dat de Fed de rente volgende maand met 25 basispunten zal verlagen.
  • Volgens de CME FedWatch Tool schat de markt de kans op een verlaging met 50 basispunten nu in op iets meer dan 5 procent. De algemene verwachting is dus dat er in november een knip met 25 basispunten op tafel ligt.
    • Powell verklaarde bovendien onlangs tijdens een conferentie dat de centrale bank geen directe behoefte heeft aan forse renteverlagingen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.