Vlaams Belang-kandidaat pronkt openlijk met het fascisme

Emanuele Licari, een kandidaat voor Vlaams Belang in Brussel, verheerlijkt op zijn persoonlijke website het fascisme. Dat ontdekte nieuwswebsite Bruzz.


Key takeaways

  • Emanuele Licari postte foto’s van zichzelf bij een vlag met een symbool erop wat dictator Benito Mussolini ook gebruikte.
  • Licari is lid van diverse groeperingen die gelinkt worden aan het fascisme.
  • Het is niet de eerste keer dat Vlaams Belang-leden in opspraak komen wegens hun fascistische of nazistische acties.

In het nieuws: Op zijn website Licari.be postte Emanuele Licari verschillende standpunten waarin hij verwees naar het nazisme.

  • Licari, een Brussels-Italiaans politicus die op plaats 8 staat op de Vlaams Belang-lijst in Brussel-Stad, houdt er extreemrechtse meningen op na, meldt Bruzz. Op zijn website, die inmiddels niet meer bereikbaar is, staat bijvoorbeeld een foto van Licari die poseert voor een vlag met daarop de Romeinse ‘fasces’, een roedenbundel. Bruzz noemt de fasces onomwonden “de Italiaanse tegenhanger van het hakenkruis en symbool van het fascisme”.
  • De roedenbundel stond in de Klassieke Oudheid symbool voor ‘macht en gezag’ en werd later door de fascistische Italiaanse leider Benito Mussolini opnieuw gebruikt als symbool voor zijn ideologie. In 1921 richtte Mussolini een nieuwe nazistische partij op waarbij de fasces onderdeel uitmaakte van het logo.
  • De foto van Emanuele Licari met de vlag kwam er na een bijeenkomst van de extreemrechtse groepering Nation. “Zeer mooie bijeenkomst van de beweging Nation en een prachtige toespraak van de voorzitter Yvan Benedetti. Ik dank ook de vrienden van Casa Pound voor het vriendelijk ontvangen in hun ruimtes en om me een lidkaart te overhandigen”, plaatste Licari als onderschrift bij de foto, in het Frans.
    • Nation is een extreemrechtse partij waar Licari al een tijdlang lid van is. De partij werd in 1999 opgericht door Hervé Van Laethem, die zelf lid was van de Brusselse Franstalige afdeling van de verboden Vlaamse Militanten Orde en de neonazistische groepering L’Assaut.
    • Casa Pound is dan weer een Italiaanse neofascistische beweging.
  • Andere posts van Emanuele Licari gaan dan weer over fijne herinneringen aan zijn voorzitterschap van de voormalige Belgische partij Front National. Die werd in 1985 opgericht door Daniel Féret, en in 2012 opgedoekt na verschillende schandalen. Dit kwam onder meer door een veroordeling van Féret wegens racisme.

Weer een probleem bij Vlaams Belang

Gevolgd: Vlaams Belang komt om de zoveel tijd in de problemen door nazisme.

  • Er was de zaak rond Roeland Raes (Vlaams Belang), de veroordeelde negationist die in Aalter een plek op de lijst kreeg. Raes was medeoprichter van het Vlaams Blok en de extreemrechtse groep Voorpost. Raes zag na de commotie over zijn kandidatuur uiteindelijk af van zijn plaats.
  • De verdediging van de Brugse North Fanatics die de neonazistische Kühnen-groet brachten, schoot bij sommigen ook in het verkeerde keelgat.
  • En  Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) raakte in opspraak omdat hij in zijn studententijd meermaals de Hitlergroet bracht.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.