Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) moet excuses aanbieden voor Hitlergroet, net nu Van Grieken meent dat het cordon sanitaire te doorbreken is

Een zeer ongelukkige timing: Vlaams Belang-lid Ortwin Depoortere wordt geconfronteerd met een oude foto waarop hij de Hitlergroet brengt. Tegelijk is voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) ervan overtuigd dat Bart De Wever (N-VA) niet zo rechtlijnig tegenover het cordon sanitaire staat als hij zelf beweert.

In het nieuws: Een oude foto van Ortwin Depoortere uit zijn studententijd duikt op.

 • Depoortere is nationaal secretaris van Vlaams Belang en staat op de tweede plek op de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen. Een foto brengt hem nu in nauwe schoentjes. Daarop is hij, samen met twee anderen, te zien in een café terwijl ze met z’n drieën de Hitlergroet brengen.
 • De foto dateert uit de tijd dat Depoortere aangesloten was bij de uiterst rechtse studentenvereniging NSV in Gent. Het beeld werd gepubliceerd door nieuwssite Apache.
 • De maker van de foto, ex-Vlaams Belanger Tanguy Veys, bespreekt tegenover Apache de context van de foto: “Ik zal niet zeggen dat Ortwin en anderen wekelijks de Hitlergroet brachten, maar het was zeker niet de enige keer”. Veys werd in 2018 uit de partij gezet wegens “zijn stijl en persoonlijke aanvallen”.
 • In een reactie laat Depoortere weten dat hij “zijn handgebaar op deze foto betreurt, maar kan me helemaal niet meer herinneren in welke context deze is getrokken”. “Als ik die foto dertig jaar later zie, schaam ik mij daarover en wil ik mij verontschuldigen tegenover mensen die daarover geschokt of gekwetst zouden kunnen zijn”, klinkt het.
  • “Ik wens te beklemtonen dat ik me volledig distantieer van het nationaalsocialistische gedachtegoed”, sluit Depoortere zijn statement af.

Cordon niet doorbroken?

Om te volgen: De ‘grote kuis’ van het Vlaams Belang lijkt niet echt afgerond.

 • Terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever de afgelopen week keer na keer de deur naar een samenwerking met het Vlaams Belang dichtsmeet, hoopt Tom Van Grieken dat ze nog openstaat, zo liet hij optekenen in De Verkiezingstafel op Play4.
 • “Bart De Wever kan keren. Bij de vorige verkiezingen noemde hij me de dag voor de stemming een paljas. Na de uitslag nodigde hij me uit voor gesprekken”, zo benadrukte hij.
 • Maar met de opgedoken foto van Depoortere is de timing hoogst ongelukkig. De Wever heeft altijd volgehouden enkel met het Vlaams Belang samen te werken als de partij ‘grote kuis’ zou houden, en een aantal figuren die volgens De Wever te radicaal zijn, uit de partij zou zetten.
 • Een uitgebreid portret van Vlaams Belang-strateeg Tom Vandendriessche in De Standaard legde nog eens bloot dat er heel wat radicale figuren binnen het Vlaams Belang aanwezig zijn. Vandendriessche, die mee de huidige partijlijn uitzet, blijkt innige banden te hebben met extreemrechtse groeperingen. Bovendien zou zijn gedachtegoed zeer extreem zijn.
 • En daarmee lijkt het lot van Vlaams Belang bezegeld, ongeacht wat Van Grieken denkt. De vraag of het cordon breekt, lijkt zo goed als beantwoord: nee.