Telegram wordt kritisch bekeken over nieuw beleid gebruikersgegevens en bezorgdheid over inhoud


Key takeaways

  • Telegram stemt er nu mee in om gebruikersgegevens zoals IP-adressen en telefoonnummers te verstrekken aan autoriteiten met geldige juridische verzoeken.
  • Het bedrijf wil criminele activiteiten op het platform ontmoedigen, maar critici maken zich zorgen over samenwerking met repressieve regimes.
  • Experts vinden het inhoudsbeheersysteem van Telegram te zwak in vergelijking met andere sociale mediaplatforms.

Telegram’s strengere beleid voor gebruikersgegevens

Telegram heeft zijn servicevoorwaarden en privacybeleid aangepast en stemt er nu mee in om gebruikersgegevens zoals IP-adressen en telefoonnummers te verstrekken aan autoriteiten die geldige wettelijke verzoeken hebben, zoals huiszoekingsbevelen.

Critici maken zich zorgen over de inhoudscontrole van Telegram

Pavel Durov, de CEO van Telegram, verklaarde maandag in een bericht dat deze verandering bedoeld is om criminele activiteiten op het platform te ontmoedigen. Terwijl hij benadrukte dat de overgrote meerderheid van de Telegram gebruikers gezagsgetrouw is, stelde hij dat het kleine percentage dat betrokken is bij illegale activiteiten de reputatie van het platform schaadt en alle gebruikers in gevaar brengt.

Vorige houding en huidige verandering

Deze beslissing is een belangrijke verandering ten opzichte van Durov’s eerdere standpunt, omdat hij onlangs door de Franse autoriteiten werd aangehouden op beschuldiging van het mogelijk maken van criminele activiteiten op het platform. Deze beschuldigingen omvatten medeplichtigheid aan het verspreiden van beelden van kindermisbruik, drugshandel en het niet meewerken met de politie.

Regelgeving en balans tussen vrije meningsuiting en online veiligheid

Critici hebben Telegram er lange tijd van beschuldigd een toevluchtsoord te zijn geworden voor desinformatie, kinderpornografie en terroristische inhoud, deels vanwege de functie waarmee groepen tot 200.000 leden kunnen bereiken, wat aanzienlijk meer is dan de limiet van 1.000 leden van WhatsApp.

Zorgen over samenwerking met autoriteiten in repressieve regimes

John Scott-Railton, een senior onderzoeker aan het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto, merkte op dat veel gebruikers, met name politieke dissidenten in landen als Rusland en Wit-Rusland, vertrouwden op Telegram vanwege de weerstand tegen druk van de overheid. Deze recente beleidswijziging geeft aanleiding tot bezorgdheid over de vraag of Telegram nu zal samenwerken met autoriteiten in repressieve regimes.

Opvattingen van experts over moderatie van inhoud en wettelijke vereisten

Experts op het gebied van cyberbeveiliging wijzen erop dat, hoewel Telegram in het verleden enkele problematische groepen heeft verwijderd, het systeem voor inhoudscontrole aanzienlijk zwakker is in vergelijking met andere sociale mediaplatforms en messaging-apps. Vóór deze beleidsupdate verstrekte Telegram alleen informatie over vermoedelijke terroristen.

Onvoldoende veranderingen volgens experts?

Experts zoals Daphne Keller van Stanford University’s Center for Internet and Society stellen echter dat het simpelweg moeilijker maken om illegale inhoud te vinden misschien niet voldoet aan de wettelijke eisen in Frankrijk of Europa. Ze benadrukken dat Telegram actief alle inhoud moet verwijderen die door zijn werknemers als illegaal wordt herkend en de autoriteiten op de hoogte moet stellen van specifieke ernstige overtredingen zoals materiaal over seksueel misbruik van kinderen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.