Tijdens haar eerste officiële bezoek aan Beijing heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni gezworen de samenwerking met China nieuw leven in te blazen.
Het driejarige actieplan dat de twee naties hebben ondertekend, is bedoeld om te experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking en de bilaterale banden aan te halen.
Een nieuw tijdperk in bilaterale samenwerking
Het memorandum voor industriële samenwerking dat Italië en China hebben ondertekend, omvat strategische sectoren zoals elektrische mobiliteit en hernieuwbare energie, aldus Meloni. De Italiaanse leider benadrukte dat haar vijfdaagse reis een “demonstratie is van de wil om een nieuwe fase te beginnen” in de bilaterale samenwerking. Dit komt nadat Rome vorig jaar uit het vlaggenschip Belt and Road-investeringsprogramma voor infrastructuur van president Xi Jinping stapte.
Meloni had tijdens haar bezoek een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang, waar ze manieren bespraken om de handelsbetrekkingen tussen de twee naties te verbeteren. De Italiaanse leider woonde ook een Italiaans-Chinees zakenforum bij, waar bedrijven als Pirelli, ENI, Leonardo, wijnproducenten en luxe modeconcerns als Dolce & Gabbana samenkwamen.
Economische groei en samenwerking
Meloni ziet Chinese investeringen als een manier om de anemische economische groei van Italië te stimuleren. Tijdens haar bezoek benadrukte ze het belang van meer samenwerking op het gebied van handel en investeringen tussen de twee landen. “China en Italië moeten een win-win mentaliteit aannemen en de samenwerking op het gebied van handel en investeringen vergroten, waardoor de samenwerking nog dynamischer en duurzamer wordt,” zei Li bij de opening van het forum.
Een win-winbenadering
De Italiaanse regering voert gesprekken met Chinese autofabrikanten als onderdeel van de inspanningen om naast Stellantis nog een grote fabrikant naar het land te halen. Meloni riep Beijing op om “de nieuwe grenzen van kennis te delen met zijn partners” en benadrukte het belang van samenwerking in belangrijke sectoren zoals elektrische mobiliteit en hernieuwbare energie.
Een complexe relatie
De terugtrekking van Italië uit het Belt and Road initiatief vorig jaar onder Amerikaanse druk was een onderwerp van discussie tijdens Meloni’s bezoek. De Italiaanse regering heeft echter benadrukt dat de overeenkomst geen voordelen heeft opgeleverd voor Italië, wiens handel met China sterk overhelt in het voordeel van Peking. China is na de VS de grootste handelspartner van Italië buiten de EU.
Een weg vooruit
Als onderdeel van hun inspanningen om hun bedrijven te beschermen tegen wat zij beschouwen als oneerlijke Chinese handelspraktijken, hebben G7-leden, waaronder Italië, vorige maand beloofd om elkaar te blijven steunen. De Italiaanse regering heeft ook voorlopige tarieven ingesteld op elektrische voertuigen die uit China worden geïmporteerd. Beijing reageerde woedend en lanceerde vergeldingsonderzoeken naar Europese brandewijn en varkensvlees.
Het bezoek van Meloni betekent een belangrijke stap voorwaarts in de bilaterale samenwerking tussen Italië en China. Terwijl de twee naties hun economische banden willen versterken, moeten ze complexe kwesties zoals overcapaciteit en Chinese steun voor Rusland in zijn oorlog met Oekraïne oplossen.
Key takeaways
– Italiaanse premier Giorgia Meloni zweert samenwerking met China nieuw leven in te blazen
– Driejarig actieplan ondertekend door Italië en China om te experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking en de bilaterale banden te versterken
– Het memorandum voor industriële samenwerking omvat strategische sectoren zoals elektrische mobiliteit en hernieuwbare energiebronnen
– Meloni ziet Chinese investeringen als een manier om de anemische economische groei van Italië te stimuleren
Wil je toegang tot alle artikelen van Business AM, abonneer je dan hier!