Key takeaways
- Chinese beperkingen op de export van zeldzame aardelementen hebben geleid tot productiestops voor Europese bedrijven.
- De Kamer van Koophandel van de EU meldt dat het aantal aanvragen voor exportvergunningen sterk is toegenomen, waardoor China niet meer in staat is deze te verwerken.
- De EU en China houden spoedvergaderingen en diplomatieke inspanningen om de kwestie op te lossen.
Europese bedrijven worden geconfronteerd met productiestops als gevolg van nieuwe Chinese beperkingen op de export van zeldzame aardelementen. Deze mineralen zijn cruciale onderdelen van veel high-tech producten, waaronder smartphones en elektrische voertuigen. De beperkingen, die op 4 april door Beijing werden aangekondigd, worden algemeen gezien als vergelding voor de Amerikaanse tarieven die door president Donald Trump zijn ingesteld.
De Kamer van Koophandel van de EU in China meldt een sterke toename van het aantal aanvragen voor exportvergunningen, waardoor het Chinese ministerie van Handel niet meer in staat is om deze efficiënt te verwerken. Sommige bedrijven zijn gedwongen geweest om de productie stop te zetten vanwege vertragingen en de strenge eisen voor het verkrijgen van vergunningen, waaronder het vrijgeven van gevoelige intellectuele eigendom.
EU legt diplomatieke druk op China
Deze situatie heeft tot grote ongerustheid onder Europese bedrijven geleid, waardoor er spoedvergaderingen met de Chinese autoriteiten zijn gehouden. De EU heeft diplomatieke stappen ondernomen bij China, waaronder meerdere demarches bij het Chinese ministerie van Handel en besprekingen tussen EU-commissaris voor Handel Maros Sefcovic en de Chinese minister van Handel Wang Wentao tijdens een bijeenkomst in Parijs. Beide partijen streven ernaar om de kwestie voor de komende top EU-China in juli op te lossen.
De Duitse auto-industrie maakt zich zorgen over mogelijke productievertragingen en -onderbrekingen als gevolg van de exportbeperkingen voor zeldzame aardmetalen. Hoewel er enkele vergunningen zijn afgegeven, zijn deze onvoldoende om een probleemloze productie te garanderen.
Aarzelende houding van Beijing veroorzaakt spanningen
Wat de spanningen nog groter maakt, is dat de VS China ervan beschuldigen dat het terugkomt op een overeenkomst die vorige maand in Genève werd bereikt om de beperkingen op te heffen. Rapporten suggereren dat Beijing aarzelde nadat de regering Trump waarschuwingen had gegeven over het gebruik van AI-chips van Huawei Technologies en visa had ingetrokken voor Chinese studenten die in de VS studeren.
Deze ontwikkelingen hebben de handelsbetrekkingen tussen de EU en China onder druk gezet in de aanloop naar de top in juli, waarbij de EU-ambassadeur in China zijn bezorgdheid heeft geuit over oneerlijke concurrentie en een verslechtering van het ondernemingsklimaat. De exportbeperkingen voor zeldzame aardmetalen worden gezien als een extra barrière voor markttoegang, waardoor de toch al complexe relatie tussen de twee economische reuzen nog ingewikkelder wordt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!