3 op 4 studenten hebben studentenjob tijdens het schooljaar

De ruime meerderheid van de studenten heeft een baan tijdens het jaar. Zowat 1 op 3 studenten werkt zelfs tijdens de blokperiode. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van hr-dienstverlener Randstad bij duizend studenten.

Vastgesteld: Werken is de norm bij de studenten, ook tijdens het jaar. Dat was twintig jaar geleden nog helemaal anders.

  • 75 procent van de respondenten geeft aan als jobstudent te werken tijdens het schooljaar.
  • Bij de eerste meting in 2004 werkte slechts 30 procent van de studenten tijdens het schooljaar.
  • Het percentage ligt significant lager in Wallonië (70 procent) dan in Vlaanderen (77 procent) en Brussel (76 procent).
  • 78 procent van de studenten werkt als jobstudent tijdens de zomervakantie.
  • De meesten combineren: 68 procent van de studenten werkt in beide periodes, tegenover slechts 51 procent drie jaar geleden.
  • Slechts 10 procent van alle studenten werkt alleen tijdens de zomervakantie.

Opmerkelijk: Ongeveer 1 op de 3 jobstudenten geeft aan soms te werken tijdens de blokperiode of de examens. Hoe ouder, hoe vaker men werkt tijdens deze periode. Naast werken tijdens de blok, durven studenten ook af en toe te werken tijdens de lesuren. Bijna de helft van de jobstudenten gaf aan dat werkgevers hen probeerden te overtuigen om tijdens de lesuren te werken.

13 euro per uur

Meer details:

  • Het mediaan uurloon is 13 euro, zo blijkt uit de enquête, of 1 euro hoger dan vorig jaar.
  • De sectoren die het meest een beroep doen op studenten zijn de horeca, de kleinhandel en vrijetijdsbedrijven zoals pretparken.
  • Kassier(ster) is de populairste studentenjob, gevolgd door magazijnier, administratief bediende, rekkenvuller en en arbeider in een productiebedrijf.

Ingezoomd: Hoeveel dagen werken studenten per jaar?

  • Studenten geven aan gemiddeld 68 dagen per jaar te werken. De mediaan (de middelste waarde) ligt op 50 dagen. “Het grote verschil tussen de mediaan en het gemiddelde wijst op een sterk ongelijke verdeling. Sommige studenten zeggen elke dag aan het werk te zijn”, schrijft Randstad.
  • Dit jaar mogen studenten tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur. Het gaat evenwel om een tijdelijke maatregel, die in december afloopt. Kmo-organisatie Unizo pleitte voor een verlenging.
  • Zowat 6 op 10 studenten zou nog meer dan 600 uur per jaar willen werken.

👉 “Werken maakt voor de grootste groep studenten deel uit van het dagelijks leven”, zegt Randstad-woordvoerder Wim Van der Linden. “Met de afloop van de relancemaatregel eind dit jaar, die studenten toestond om tot 600 uren te werken, geven studenten duidelijk aan geïnteresseerd te zijn in een verlenging. Echter stelt de vraag zich of dit wenselijk is, aangezien de studies uiteraard nog steeds prioriteit horen te krijgen.”

De reactie: 600 uur komt bij werkdagen van 8 uur overeen met 75 dagen. “Dat is ongeveer 1/3de van een voltijdse job. Dat is niet niks!”, zegt de vakbond BBTK in een reactie op het Randstad-nieuws. De socialistische bond waarschuwt voor het wegduwen van gewone jobs.

  • “In bepaalde sectoren neemt het aantal studenten explosief toe. Denk maar aan de handel. Dit gaat samen met de algemene flexibilisering van onze arbeidsmarkt en het ontstaan van valse statuten zoals flexi-jobs.”
  • “Aangezien een jobstudent ook lagere sociale bijdragen betaalt, loopt bovendien de sociale zekerheid inkomsten mis. Het is in ieders belang dat gewone jobs niet verdrongen worden.”
  • Een student moet in de eerste plaats kunnen studeren, vindt ook de bond. De BBTK wilt daarom een betere omkadering van de studiekosten. “We zouden bijvoorbeeld sneller beurzen kunnen toekennen of de bedragen (voor sommige studenten) optrekken. Dat is een kwestie van keuzes maken.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.