Het schandaal in het leger stopt niet bij een ontspoord doopritueel, Dedonder stelt zich bijzonder offensief op

Het schandaal in het leger stopt niet bij een ontspoord doopritueel, Dedonder stelt zich bijzonder offensief op
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) – ERIC LALMAND/Belga/AFP via Getty Images

Er blijkt toch meer aan de hand te zijn bij het Belgisch leger. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) trok erg offensief van leer bij het beantwoorden van vragen over het dossier in de Kamer.

  • “Een opsporingsonderzoek naar illegale wapenhandel bij Defensie. Hier moet snel meer duidelijkheid over komen. Na de affaire van Jürgen Conings ging men dit strenger controleren. Heeft Ludivine Dedonder de afgelopen twee jaar wel voldoende actie ondernomen?”, zo vroeg Kamerlid Wouter Beke (cd&v) zich af. 
  • Want wat gisteren door Defensie en minister Dedonder zelf op een persconferentie werd afgedaan als een zaak van een ernstig misgegaan inwijdingsritueel, met “vernederingen, mishandelingen, slagen en verwondingen, chantage en bedreigingen”, blijkt toch veel meer te zijn. Maar daarover zei Dedonder geen woord.
  • In de loop van de dag, na haar persconferentie, lekte uit dat er ook een strafonderzoek loopt naar illegale wapenhandel en drugshandel. Het Laatste Nieuws kopt vandaag op de voorpagina ook dat militairen “munitie en wapenonderdelen verkochten aan de maffia”, leden van de Albanese en Tsjetsjeense georganiseerde misdaad.
  • In de Kamer, waar Dedonder aan de tand werd gevoeld, maakte ze er zich heel kort van af, door te stellen “dat andere feiten van strafrechtelijke inbreuk, het voorwerp van het onderzoek zijn”. Dat herhaalde ze vanmorgen bij de RTBF. “Het imago van Defensie moet niet worden aangetast”, zo stelde ze zich stoer op.
  • Maar ze kreeg behoorlijk de wind van voren in de Kamer, met onder meer defensiespecialist Georges Dallemagne (Les Engagés) die erop wees dat “het Parlement het recht heeft op informatie, die u ons duidelijk onthouden hebt”. Dedonder was al sinds vorig jaar op de hoogte van een onderzoek, en nam al langer maatregelen. “Waarom heeft u niet eerder gehandeld? U hebt zelf in 2022 een sensibiliseringscampagne opgestart, met een meldpunt?”, vroeg ook Annick Ponthier (Vlaams Belang). 
  • “De top heeft signalen ontvangen, maar heeft er niets mee gedaan“, zo stelde Maria Vindevoghel (PVDA). Want, vervelend voor de minister: Defensie blijkt zelf al sinds 2021 op de hoogte van het feit dat er serieuze zaken misliepen. “Waarom is dit zo lang onder de radar kunnen blijven”, zo wilde Samuel Cogolati (Ecolo) weten. Dedonder antwoordde daarop allemaal niet, maar rolde zichtbaar met de ogen.

Ook gevolgd: Dedonder ontploft.

  • Die assertieve houding van Dedonder ging crescendo, toen de PS’ster in aanvaring kwam met MR-Kamerlid en defensieman Denis Ducarme en N-VA-Kamerlid Theo Francken.
  • Ducarme had eerder die dag in de pers al gretig verklaard “dat Dedonder niet gedaan had wat had moeten gebeuren”, en “dat er nu een schandalig imago van de Belgische militaire werd uitgedragen”. Francken was daar niet over tussengekomen, ook in de Kamer niet. 
  • Maar tijdens een discussie over een nieuwe wet over reservisten gisteravond verloor Dedonder plots haar cool: “Ik ga niet antwoorden op Francken. Die weigert te debatteren, die wil gewoon voortdurend zijn venijn proberen rond te spuwen. En over meneer Ducarme? Ik zoek geen debat meer. Want u spuwt ook systematisch uw venijn. Ik heb genoeg van bruten. Ik ken geen enkele minister die al naar zulke betuttelende en paternalistische opmerkingen heeft moeten luisteren.”
  • Waarop Ducarme, die soms nogal theatraal uit de hoek kan komen, reageerde: “In 21 jaar in de Kamer heb ik nog nooit moeten ondergaan wat ik nu onderga. Het is perfect mogelijk om te stellen dat het imago van Defensie beschadigd is, zonder voor ‘venijn’ of ‘bruut’ te moeten worden weggezet.” 
  • Francken had het over “een beschamende vertoning van zwakte” en ergerde zich ook aan het feit dat Dedonder de hele avond van het debat geen Nederlands had gesproken. “4 jaar minister van Defensie en nog altijd geen woord Nederlands spreken. Il faut le faire.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.