Topman Belgisch leger klaagt wanpraktijken in eigen rangen aan in interne brief

Michel Hofman, de stafchef van het Belgisch leger, heeft een boze brief rondgestuurd binnen zijn dienst. Daarin klaagt hij mistoestanden aan bij de rekrutering van nieuwe manschappen.

Waarom is dit belangrijk?

Defensie is dringend op zoek naar nieuwe rekruten, om een groter en competitief leger uit te bouwen. De aanwervingen bleven jarenlang steken op 2.000 nieuwe soldaten. De regering-De Croo besliste al dit aantal op te schroeven, en legde de nieuwe doelstelling op 2.500 per jaar, als reactie op de pensioneringsgolf. Vanaf 2026 moeten zelfs elk jaar 2.800 nieuwe militairen geworven worden.

In het nieuws: Vuistgevechten en zware fysieke straffen. Daaraan worden nieuwe rekruten onderworpen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

  • In zijn interne brief, die vlak voor Kerstmis werd verstuurd, klaagt Michel Hofman de wanpraktijken bij de rekrutering aan. De boodschap komt niet enkel vanuit de CHOD (Chief of Defence), maar ook de top van de dienst Intern Toezicht onderschrijft de brief.
  • Concreet worden nieuwe soldaten blootgesteld aan de grillen van enkele opleiders. Dat blijkt uit interne meldingen en klachten. Zo zouden de rekruten onderworpen worden aan zogenaamde milling-sessies, waarbij de in twee groepen met elkaar op de vuist moeten. Anderen moeten een hele tijd met loodzware stenen sleuren. Als iemand in een opdracht faalt, moet die soms enkele honderden keren pompen.
  • Het lijkt dat enkele onderrichters inspiratie haalden uit het populaire televisieprogramma Kamp Waes. In het programma krijgen de deelnemers een opleiding voor de speciale eenheden bij het leger; een training die veel verschilt en zwaarder is dan die voor de gewone militair.
  • Beide Defensie-topmannen geven aan dat die zware trainingen de reden zijn dat verschillnde rekruten voortijdig terug opstappen: “De gevolgen blijven niet uit. Kandidaten verlaten Defensie met een expliciete verwijzing naar dergelijke praktijken”, schrijven ze in de brief. Verder geven ze aan de wanpraktijken niet te tolereren. Hofman verbiedt ook “alle vormen van fysieke straffen, hetzij collectief, hetzij individueel. Ze zijn noch wettelijk, noch reglementair, noch productief”.

Niet getolereerd

Onderliggend: Een nieuw probleem voor Defensie. Bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS) belooft streng op te treden.

  • In 2021 lanceerde Defensie een interne enquête. Daaruit bleek enkele maanden geleden dat twee derde van de vrouwen in het leger al te maken had met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Eén vrouw getuigde in Terzake dat ze slachtoffer was van ongewenste intimiteiten door haar chef. Die man werd wel veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk, maar bleef wel in dienst bij Defensie. Ook zou hij recent zelfs in aanmerking zijn gekomen voor rangverhoging.
  • De minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS), reageerde op de interne brief van Hofman. Zij trad haar stafchef bij, dat “dit gedrag van enkelingen niet langer wordt getolereerd”. Volgens de minister vergt de massale rekrutering serieuze inspanningen van de soldaten, maar “dat mag geen excuus zijn om zich te misdragen, vaak ingegeven door een ‘vroeger was het ook zo’-mentaliteit”.
  • Tegelijk roept Dedonder militairen op om aan hun oversten wangedrag van anderen te signaleren Zij hebben niets te vrezen”, zo stelt ze in een reactie aan Het Nieuwsblad. “Het zijn diegenen die dergelijk wangedrag stellen die in de fout zijn, die moeten worden aangesproken en zich moeten aanpassen.”

(lb)

Meer