Belgian Beast in Amerika: Belgische elitesoldaten voeren uitgebreide trainingsmissie uit in de woestijn van Arizona

Het Special Operations Regiment, de speciale eenheden van het Belgisch leger, trekt naar Arizona in de Verenigde Staten in het kader van een uitgebreide serie oefeningen. De militairen trainen er op en boven het Marine Corps Air Station in Yuma, tegen de grens met Mexico, op een gebied groter dan de provincies Limburg en Namen samen.

Tactical Air Insertion, bij de Amerikanen bekend als Belgian Beast, is een trainingsmissie die al verschillende keren werd georganiseerd in Yuma, de eerste keer in 2014. In 2018 kwam de missie nogmaals in het nieuws, toen een Belgische parachutist verongelukte tijdens de oefening. Nu zal het SOR (Special Operations Regiment) na meer dan een jaar terugkeren naar de VS.

Uitgestrekt en stoffig gebied

Het wordt voor veel soldaten de eerste keer deelname aan de oefening, aangezien er een grote influx van jonge troepen was opgetekend bij het 2de Bataljon Commando uit Flawinne. Ook voor twee A400 Atlas-transportvliegtuigen wordt het de eerste inzet: zij vervangen de C130’s, die vorig jaar volledig op pensioen gingen. Voor de piloten wordt het ook een opportuniteit om aan de vliegtuigen te wennen en tactisch te trainen.

Concreet zal worden geoefend op parachutesprongen, waarna de soldaten landen in een uitgestrekt, stoffig en soms bergachtig gebied. Daar moeten ze zich kunnen oriënteren en zich eventueel voorbereiden op een overnachting, in een gebied waar grote temperatuurverschillen zijn tussen dag en nacht. Ook krijgen ze, door de omstandigheden in het gebied, een zwaardere rugzak mee dan waar ze in België en omstreken mee trainen.

Call of Duty

Naast de parachutetraining krijgen de Belgische troepen ook schietoefeningen in bebouwd gebied, waarbij ze een gebouw kamer per kamer moeten veiligstellen, zoals oorlogsfilms of gevechtsspellen zoals Call of Duty vaak nabootsen.

Aan het einde van de missie volgt nog de FINEX, de final exercise: daarbij trainen de soldaten in een simulatie, waarbij ze Belgische expats moeten evacueren uit vijandig gebied. Die laatste oefening traint verschillende aspecten: paracommando’s voeren sprongen uit, voertuigen worden ingezet en burgers (al dan niet gewond) en materiaal moeten geëvacueerd worden. Bij deze missie krijgen de Belgen steun van Franse speciale eenheden en Nederlanders, Tsjechië stuurt twee waarnemers.

(mah)

Meer