Belgisch leger trekt naar Democratische Republiek Congo

Op vraag van de Congolese regering stuurt België een detachement militairen naar de Democratische Republiek Congo. Daar zullen de soldaten worden ingezet in de hoofdstad Kinshasa en in Kindu, in het oosten van het land. De Belgen zullen er niet vechten, maar zullen het Congolese leger trainen.

In eerste instantie zullen 28 militairen in het voorjaar van 2022 naar het Afrikaanse land worden overgevlogen. Zo’n 25 van hen zijn leden van het Special Ops Regiment en zullen hun intrek nemen in het kamp Lwama in Kindu. Daar staan ze in voor de training van de Congolese 31e Brigade. Die worden ingezet om snel en doeltreffend in te grijpen tegen terroristische groeperingen.

De eerste vier weken zullen de Belgische troepen de Congolezen opleiden in verschillende expertises. Vooral op het vlak van oriëntatietechnieken, medische noodhulp en het opsporen en onschadelijk maken van geïmproviseerde explosieven zullen de Belgen hun kennis delen. Na die vier weken wordt de 31e Brigade verder getraind en geprofessionaliseerd, na drie maanden zullen ze quasi overal inzetbaar moeten zijn.

Wissel van de wacht

In september volgt een wissel van de wacht en trekt een nieuw bataljon Belgen naar de voormalige Belgische kolonie. Deze keer staan de Congolezen zelf in voor de training van anderen, de Belgen dienen als supervisie.

Daarnaast stuurt België ook twee hogere officieren naar de École de Commandement et d’État-Major in Kinshasa. De militaire school moet soldaten verder opleiden tot leidinggevenden van bataljons of zelfs brigades.

Deze missie dient als leerschool voor beiden. De Congolezen leren bij van de Belgische aanpak en vice versa. Verder zal ook één Belgische officier deelnemen aan de VN-missie MONUSCO, Mission de l’Organisation des Nations Unies pour la Stabilisation en République démocratique du Congo. De verbindingsofficier moet ter plekke linken leggen met de lokale autoriteiten en helpt ook veiligheidsstrategieën uitdenken.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20