België stuurt 250 militairen naar Mali voor antiterreuroperatie

België stuurt tegen het eind van 2022 250 militairen naar Mali om Franse troepen bij te staan bij onder andere het bestrijden van terrorisme en illegale wapentrafiek.

Mali is al een tijd verzeild in een oorlog tussen IS, Al Qaida, etnische groepen en het regeringsleger. Frankrijk probeert er tevergeefs orde op zake te brengen. Door samenwerking met België wordt gehoopt daar wel in te slagen.

Versterkte samenwerking

Maandag werd het Frans-Belgische engagement besproken tijdens een veiligheidsoverleg met onder meer premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en de Franse premier Jean Castex. Het overleg dient om terrorisme aan te pakken, maar gaat ook over illegale migratie, grensoverschrijdende politiesamenwerking en cyberveiligheid.

Premier De Croo kondigde een versterkte samenwerking tussen België en Frankrijk aan om “radicale islamisering en extreemrechtse dreiging beter te kunnen beheren”.

“Er komt een versterkte samenwerking tussen OCAD en de Franse inlichtingendienst Direction générale de la sécurité intérieure”, zei De Croo tijdens een persconferentie.

300 militairen in 2023

België zal Frankrijk dus bijstaan in het instabiele Mali. Vanaf de zomer van 2022 zal het eerste deel van de 250 Belgische militairen naar het land trekken, horen we op het kabinet van minister Dedonder. Tegen eind volgend jaar zouden alle 250 militairen ter plaatse moeten zijn.

Maar, dat hangt af van een voorwaarde: “De politieke toestand moet standhouden.” Wat dat exact betekent is niet duidelijk. Het land werd recent door verschillende staatsgrepen geteisterd. In mei werd een interim-regering door het leger afgezet. Er zouden dit verkiezingen komen, maar het is afwachten of die op stabiliteit zullen uitdraaien.

België neemt al vanaf september deel aan de Task Force Takuba, waar de 250 militairen een onderdeel van zullen zijn. Takuba is een door Frankrijk geïnitieerde groepering van Europese special forces, die de Malinese strijdkrachten adviseert, assisteert en ondersteunt.

“Het is de bedoeling om bij te dragen aan het bestrijden van terrorisme, wapentrafiek en illegale migratie”, klinkt het bij Defensie. In 2023 zou het aantal Belgische militairen in Mali stijgen naar 300.

De instabiliteit in het land is al jaren bezig. Frankrijk bestrijdt al sinds 2013 islamitische extremisten in het land. Het is dan ook allerminst duidelijk wanneer de Franse en Belgische troepen Mali zullen verlaten. Defensie bevestigt dat er op het moment geen einddatum voor de operatie is vastgelegd.

Transmigratie

België en Frankrijk zouden ook de strijd tegen de “onregelmatige migratie” opvoeren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had daarover maandag een overleg met de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

“Sinds de brexit is de strijd tegen transmigratie er niet eenvoudiger op geworden”, zei Mahdi aan De Tijd. “Frontex (Europese grenswacht, red.) helpt in het zuiden en het oosten van Europa, maar zou dat ook in het noorden moeten doen.”

Deze maand maakte Decathlon bekend geen kano’s meer te verkopen in zijn winkels in het noorden van Frankrijk. De winkelketen zei zich zorgen te maken over mensen die met hun producten het Kanaal willen oversteken.

(evb)

Meer