Winkels Decathlon in noorden van Frankrijk stoppen verkoop kano’s

In winkels van de keten Decathlon, verkoper van sportartikelen, in het noorden van Frankrijk worden tot nader order geen kano’s meer verkocht. Dat heeft het bedrijf gemeld. De maatregel moet helpen beletten dat vluchtelingen zouden proberen om vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken om Engeland te kunnen bereiken.

Decathlon zegt zich zorgen te maken over het feit dat mensen hun producten kopen om daarmee hun leven te riskeren met pogingen om naar Engeland over te steken.

Levensgevaar

“Gezien de huidige context zal de aankoop van kano’s in winkels van Decathlon in Calais en Grande-Synthe, in de buurt van Duinkerken, niet langer mogelijk zijn”, bevestigde de retailer tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP).

“De producten bleken niet altijd voor hun oorspronkelijke sportieve doel te worden gekocht, maar konden worden gebruikt om het Kanaal over te steken. In zulke gevallen zouden mensenlevens in gevaar komen.”

Decathlon benadrukte dat de winkels zelf hadden besloten om de verkoop van de kano’s stop te zetten. “Het management heeft die beslissing goedgekeurd”, aldus het bedrijf.

De kano’s blijven wel beschikbaar voor online aankoop en kunnen ook in andere vestigingen van de groep worden gekocht. Andere veiligheidsuitrustingen, zoals reddingsvesten en thermische kleding, zullen in de winkels van Calais en Grande-Synthe echter nog steeds verder worden verkocht.

De aankondiging van Decathlon valt midden in een nieuwe golf van pogingen door vluchtelingen om per boot het Kanaal over te steken. Dat heeft de reddingsdiensten in Engeland tot grotere waakzaamheid aangezet.

Nieuw record

Er werden meerdere groepen migranten langs de kustlijn van Kent gemeld. In Dungeness werd een groep van een zestigtal migranten opgevangen. Vrijdag waren drie migranten als vermist opgegeven nadat ze hadden geprobeerd in kano’s het Kanaal naar Engeland over te steken.

Donderdag waren voor de kust van Calais twee kano’s op drift aangetroffen. Ook werden twee personen uit het water gevist.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf te kennen dat donderdag 1.185 mensen met kleine boten de Engelse kust hebben bereikt. Daarmee laat de jongste migratiegolf een nieuw record optekenen. Het vorige record dateert van eerder deze maand, toen op één dag 853 migranten werden geteld.

De Franse politie is inmiddels overgegaan tot de ontruiming van een groot migrantenkamp, waar ongeveer duizend mensen verbleven in afwachting van een poging om Engeland te bereiken.

De spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn rond de migrantencrisis opnieuw hoog opgelopen.

Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, heeft terzake wel een onderhoud gehad met zijn Britse ambtgenoot Priti Patel, maar hij had eerder in een interview te kennen gegeven dat het Verenigd Koninkrijk moest stoppen om Frankrijk in zijn binnenlandse politiek als een boksbal te gebruiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20