Recordaantal van meer dan 400 migranten steken in één dag Kanaal over

Minstens 430 migranten hebben maandag in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk, een nieuw dagrecord. Dat bevestigt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dan O’Mahoney, de Britse ‘Clandestine Channel Threat Commander’ die migranten moet tegenhouden die met bootjes het Kanaal oversteken, zei in een verklaring dat “er een onaanvaardbare toename is van gevaarlijke oversteekpogingen met kleine bootjes over het Kanaal als gevolg van een sterke toename van illegale migratie in Europa“.

“Mensen moeten asiel aanvragen in het eerste veilige land dat ze bereiken en niet hun leven riskeren door deze gevaarlijke overtochten te maken”, voegde hij eraan toe. “We blijven de criminelen achter deze illegale overtochten achtervolgen.”

Bijna 8.000 mensen dit jaar

De migranten zouden maandag vanuit Noord-Frankrijk of België zijn vertrokken om zich te wagen aan de gevaarlijke, 31 kilometer lange oversteek naar het Engelse Dover, zo meldt de Britse nieuwszender Sky News. 

Onder hen was een groep van 50 mensen die maandag in één rubberboot aankwamen op een strand in Kent. Op foto’s van het nieuwsagentschap PA is te zien hoe tientallen mensen, waaronder vrouwen en jonge kinderen, van de boot stapten.

Tot dusver hebben dit jaar bijna 8.000 mensen het Verenigd Koninkrijk bereikt in ongeveer 345 boten. Het vorige dagrecord van 416 mensen in een dag dateert van september 2020. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat het “belangrijke stappen onderneemt om het onaanvaardbare probleem van illegale migratie aan te pakken”.

Oversteek “onhaalbaar” maken

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel beloofde vorige zomer om de oversteek via het Kanaal “onhaalbaar” te maken. Begin deze maand legde ze plannen voor een nieuw asielbeleid voor aan het parlement. De nieuwe wetten moeten de weg vrijmaken voor de strafrechtelijke vervolging van mensen die naar het Verenigd Koninkrijk komen terwijl ze zich ervan bewust zijn dat ze er geen asiel kunnen krijgen.

Amnesty International vreest echter dat de nieuwe wet ertoe kan leiden dat duizenden vluchtelingen geen asiel kunnen krijgen en dat kwetsbare migranten worden gecriminaliseerd alleen maar omdat ze een beter leven zoeken.

(bzg) 

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Beursupdate: Proximus koploper op groene beurs

01/12/2021 12:53

(ABM FN) De Brusselse beurs zet het herstel woensdagmiddag verder. De Bel20 schreef 0,7 procent bij op 4.140,40 punten. 

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een koersstijging van 6,0 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat. Sofina daarentegen daalde 2,2 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20