Waarom dalen de olieprijzen en wat kunnen we de komende maanden verwachten?

Waarom dalen de olieprijzen en wat kunnen we de komende maanden verwachten?
Getty Images

Terwijl velen voorspelden dat een vat olie 100 dollar zou kosten, zijn we nog lang niet zo ver. De problemen aan de vraagzijde zijn groter dan de aanbodproblemen.

Waarom is dit belangrijk?

Olieprijzen kunnen een indicator zijn voor de gezondheid van de wereldeconomie. De oliemonarchieën vechten al maanden om de prijzen hoog te houden, maar het gebrek aan vraag, gekoppeld aan een wereldwijde economische vertraging, heeft de prijzen telkens gecorrigeerd. Dit is goed nieuws voor de inflatie, maar niet zo goed voor de groei.

In het nieuws: De prijs van Brent-olie daalt onder de 80 dollar per vat.

  • Een vat Brent-olie, de benchmark in Europa, werd donderdagochtend verhandeld voor 79,9 dollar, een prijs die sinds juli vorig jaar niet meer was voorgekomen.
  • Op de Amerikaanse markt noteert WTI rond de 75 dollar per vat.

In september schommelde de prijs echter rond de 95 dollar en velen, waaronder de baas van Chevron, zagen de weg naar 100 dollar als een uitgemaakte zaak. Het krapper wordende aanbod, het waarschijnlijke einde van de renteverhogingen en dalende voorraden waren de argumenten die naar voren werden gebracht.

Afkoeling

Het nadeel: het wordt kouder. Daarom moeten prognoses altijd met uiterste voorzichtigheid worden behandeld. Er zijn een aantal factoren die ons doen afwijken van het scenario dat we voor ogen hadden.

  • Te beginnen met de Chinese economie, met een toename van de binnenlandse vraag, maar het land worstelt nog steeds met de export, die in oktober met 6,4 procent is gedaald. De Chinese uitvoer is een indicator voor de wereldeconomie, die duidelijk aan het afkoelen is.
  • Deze vertraging is veel sterker in Europa dan in de Verenigde Staten. De PMI-indexen die deze week zijn gepubliceerd, verslechteren. De PMI is de inkoopmanagersindex. Deze voorspelt de activiteit in zowel de verwerkende industrie als de dienstensector.
    • De index voor de verwerkende industrie stond op 45 punten, een daling voor de 7e maand op rij. Een index lager dan 50 wijst op een vertraging.
    • De dienstenindex hield lang goed stand, maar is nu voor de 3e maand op rij gedaald naar 47,8 punten.
  • Die vertraging is logisch en zelfs gewenst door de centrale banken, die de inflatie bestrijden. Maar terwijl alle waarnemers vorige week verwachtten dat de cyclus van renteverhogingen tot een einde is gekomen, hebben sommige bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, hun twijfels geuit. Het kan niet worden uitgesloten dat er volgend jaar nog meer renteverhogingen nodig zijn.
    • Gisteren gaf Fed-voorzitter Jerome Powell niets prijs na weer een vergadering. Hij had het niet over het rentebeleid. Maar er wordt verwacht dat hij donderdag meer commentaar zal geven en hij zal ongetwijfeld zeer voorzichtig blijven.

Een markt die op lange termijn krap blijft

Factoren achter de stijging: OPEC en de oorlog in het Midden-Oosten.

  • Voorlopig wegen de bovenstaande factoren zwaarder dan de factoren die de prijzen hebben doen stijgen.
  • OPEC, geleid door Saoedi-Arabië en in perfecte overeenstemming met Rusland, heeft verschillende verlagingen van de olieproductie aangekondigd, waardoor de prijzen telkens de hoogte in gingen, om vervolgens weer terug te vallen.
  • Voorlopig zijn er productieverlagingen aangekondigd tot het einde van het jaar, maar het is een veilige gok dat de OPEC en haar bondgenoten deze verlagingen zullen verlengen tot volgend jaar. Dan zouden we een nieuwe stijging van de olieprijzen kunnen zien, althans voor een tijdje.
  • Het conflict in het Midden-Oosten is ook een risicofactor. Het heeft geholpen om de prijzen aan te wakkeren, maar doet dat nu niet meer omdat de oorlog zich niet verder heeft verspreid dan de strijdende partijen.
  • Op de langere termijn herhalen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de markt krap zal blijven. Volgens het IEA is het onwaarschijnlijk dat de vraag naar olie voor het einde van het decennium zal opdrogen. En de OPEC gelooft dat het gebrek aan investeringen in fossiele brandstoffen voor een knelpunt zal zorgen.

Aan de pomp is de daling niet beduidend.

  • Super 95 wordt verhandeld tegen 1,79 euro per liter.
  • Diesel gaat over de toonbank voor 1,92 euro per liter.
  • Stookolie wordt verkocht tegen 1,01 euro per liter (meer dan 2.000 liter).

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.