Comeos wil vuist maken tegen de wegwerpeconomie, maar “België mag niet verder gaan dan de Europese verplichtingen”

Comeos, de koepelorganisatie voor handel en diensten, roept op om de wegwerpeconomie tegen te gaan. Het vraagt van onze beleidsmakers dat er een geharmoniseerd wettelijk kader komt. Nathalie De Greve, directeur duurzaamheid bij Comeos, legt de doelstellingen uit.


Beluister hier het volledige interview met Nathalie De Greve:


Waarom is dit belangrijk?

Uit bevragingen blijkt dat de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt. De retailer wordt door wetten verplicht om de wegwerpeconomie tegen te gaan, terwijl leveranciers en grote multinationals veelal buiten schot blijven.
  • De Greve legt uit: “Comeos wil in samenwerking met retailers en leveranciers inzetten op de verduurzaming van de economie om duurzamere herstelbare producten aan te bieden aan de consument. We moeten ervoor zorgen dat de consument terecht kan bij de handelaar. Die kan dan op zijn beurt bij de leverancier apparaten laten herstellen als die stuk zijn.”
  • “Nu is er bijvoorbeeld een garantieregeling die vooral verplichtingen oplegt aan de handelaars. Het is belangrijk dat ook de leveranciers volgen. Men kan uiteraard geen garantieperiode geven aan de consument als dat uiteindelijk niet gevolgd wordt door de leveranciers.”

Het wettelijk kader harmoniseren

  • “Als het wettelijk kader geharmoniseerd is voor heel Europa, dan is het voor ons in België ook makkelijker om duurzaamheid af te dwingen ten aanzien van multinationals die buiten Europa gesitueerd zijn.”
  • “Onze Belgische politiek verantwoordelijken mogen niet verder gaan dan de Europese verplichtingen. Want dat maakt het ons als handelaar hier in België heel moeilijk. Bovendien, als de wet strenger is hier in België, dan jaagt het de consument soms over de grens of op het internet“, zegt De Greve.
  • “We hebben een aantal specifieke vragen. Drempels wegwerken op vlak van wetgeving, dat is het eerste dat we willen doen. We willen ook producten kunnen schenken en zorgen dat consumenten op een interessante manier zelf renovatiewerken kunnen doen. En we moeten ook in overleg gaan met de leveranciers om te zorgen dat de volledige bevoorradingsketen mee volgt.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.