Frankrijk is nu de grootste energie-exporteur in Europa dankzij kerncentrales, terwijl Duitsland afhankelijk wordt van zijn buurlanden

De energiewereld in Europa is ingrijpend veranderd sinds de Russische invasie van Oekraïne, maar ook door verschillende ingrijpende veranderingen in het beleid van sommige landen.

Waarom is dit belangrijk?

Er is veel gesproken over het Franse nucleaire programma, dat niet zo veel produceert als het zou kunnen; dat is waar, maar de nucleaire industrie heeft van Frankrijk desalniettemin de energieleverancier van de EU gemaakt. In tegenstelling daarmee heeft Duitsland sinds de sluiting van zijn laatste kerncentrales het kamp van de exporteurs verlaten.

Een rendabele nucleaire sector, zelfs op 50% van de capaciteit

In het nieuws: de Frans-Duitse – en daarmee ook Europese – energiebalans is verschoven, analyseert Bloomberg.

  • Frankrijk is de grootste energie-exporteur in de EU geworden, net voor Zweden, met 17,6 terawattuur aan buitenlandse leveringen. Zijn belangrijkste klanten zijn het Verenigd Koninkrijk en Italië.
  • Deze Franse energie is grotendeels afkomstig van de kerncentrales, waar de regering sterk op inzet voor haar energietransitie. Toch kwam het nucleaire programma het voorbije jaar in het nieuws vanwege zorgen over koelingsproblemen tijdens droogteperioden. Tegenstanders van nucleaire energie, die in Frankrijk zeer actief zijn, hebben ook gewezen op de vrees voor een uraniumtekort als gevolg van onrust in Niger – een risico dat echter aanzienlijk is overschat.
  • Het Franse nucleaire aandeel werkt momenteel echter op slechts 50 procent van de capaciteit. Desalniettemin doet het land het redelijk goed en heeft het zelfs relatief lage prijzen kunnen handhaven tijdens de piek van de energiecrisis. De kerncentrales zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de Europese energiemix.

Andere energiebronnen hebben echter ook hun waarde bewezen: de hittegolf in Zuid-Europa heeft ook de zonne-energiesector gestimuleerd. Spanje profiteert hiervan, ondanks de historische droogte, en wordt het derde grootste exportland van Europa, na Parijs en Stockholm, met een netto uitvoer van 8,8 terawattuur, volgens het rapport van energiedata-analist EnAppSys.

Duitse afhankelijkheid en donkere wolken boven de economie

  • Duitsland daarentegen zit in een dieptepunt: waar het eerder regelmatig op het podium stond, is het nu een netto-importeur van energie geworden. Dit is een direct gevolg van de kernuitstap, aldus het EnAppSys-rapport.
  • Zoals sommige waarnemers destijds al opmerkten, zullen de energiekosten waarschijnlijk jarenlang een zware last vormen voor de grootste Europese economie, terwijl het land in een recessie is beland.
  • Afgelopen juni uitte Siegfried Russwurm, het hoofd van de Duitse Industrievereniging, al zijn zorgen over de ontwrichting van het industriële weefsel van het land als gevolg van de hoge energieprijzen, zelfs toen de prijzen op de internationale markt weer relatief laag waren. (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.