Britse huizen gebouwd onder zwakke bouwstandaarden kosten miljarden aan energie


Key takeaways

  • Nieuwe huizen kosten de Britten miljarden door ontoereikende bouwnormen.
  • Bewoners hebben gezamenlijk naar schatting 5 miljard pond meer uitgegeven aan energie dan het geval zou zijn geweest als de CO2-arme bouwvoorschriften van kracht waren gebleven.
  • Het inbouwen van voorzieningen zoals warmtepompen, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie tijdens de bouw zou tussen de 5,000 en 8,500 pond per huis hebben gekost.

Nieuwe huiseigenaren betalen de prijs voor verouderde bouwnormen, wat resulteert in veel hogere energiekosten. Volgens een recente analyse hebben bewoners van nieuwbouwwoningen in de afgelopen zeven jaar samen ongeveer 5 miljard pond meer aan energie uitgegeven dan als de strengere, koolstofarme bouwvoorschriften uit 2016 nog van kracht waren geweest. Deze voorschriften verplichtten het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en betere isolatie, maar werden afgeschaft in datzelfde jaar.

  • Hoewel het bouwen van woningen met deze duurzame elementen destijds tussen de 5.000 en 8.500 pond per woning zou hebben gekost, gaven huizenbouwers aan dat dit financieel niet haalbaar was.

Deskundigen wijzen op de negatieve effecten van de versoepelde normen. Ze benadrukken dat het essentieel is om huizen beter te isoleren en warmtepompen te gebruiken om de vraag naar gas te verlagen en de afhankelijkheid van import te verminderen. Dit is vooral belangrijk gezien de daling van de gasproductie in de Noordzee.

Mogelijk een politieke belangenvermenging

De weg naar energiezuinige woningen is niet zonder obstakels. Het streven naar CO2-neutrale huizen begon onder de Labourregering in 2006, maar de norm werd in 2015 afgeschaft onder druk van de huizenbouwsector. Pogingen om een “toekomstige standaard voor woningen” in te voeren, zijn sindsdien telkens uitgesteld.

  • Een analyse heeft ook aangetoond dat de Conservatieve partij tussen 2010 en 2023 aanzienlijke donaties ontving van woningbouw- en vastgoedontwikkelaars. Dit roept vragen op over mogelijke belangenverstrengeling en de invloed van de sector op het beleid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.