Defensiespecialist analyseert tegenoffensief van Oekraïne: “Geweer van schouder veranderd”

De oorlog in Oekraïne lijkt een conflict zonder einde. Het Russische leger zet de neuzen in dezelfde richting, het tegenoffensief van Oekraïne rukt op en het Westen schaalt de wapenproductie op. Business AM vroeg een stand van zaken aan Tom Simoens, militair historicus aan de Koninklijke Militaire School.


Beluister hier het volledige gesprek met Tom Simoens:


Waarom is dit belangrijk?

Het Oekraïense offensief loopt minder snel dan gehoopt, geeft ook president Volodymyr Zelensky toe. De oorlog zou zo nog wel eens lang kunnen duren. Van enige rebellie binnen Russische rangen zou nog weinig sprake zijn.
  • Simoens: “Het offensief is al heel lang bezig. Het scenario van een snelle, diepe doorbraak kunnen we alvast schrappen. Dat heeft Oekraïne wel ergens gehoopt of nagestreefd, maar daar zijn ze van teruggekeerd door de heel stevige mijnenvelden en de Russische artillerie, die nog veel actiever was dan gedacht. Ook door een wat onverwachte dreiging van anti-tankraketten afgevuurd vanop Russische helikopters.”
  • “Oekraïne heeft het geweer van schouder veranderd en gaat nu voor kleinere aanvalsoperaties op kleinere stukjes front. Een heel stapsgewijze aanpak. Het is nu werkelijk van dorp naar dorp en van Russische defensieve stelling naar de volgende. We spreken over een paar vierkante kilometers per dag. Hoe dat zal aflopen, dat valt nog te bezien.”

Wagner uitgespeeld?

  • “De rol van de Wagner Group was voor de rebellie van Prigozjin al grotendeels uitgespeeld, door het feit dat men niet meer kon rekruteren in de gevangenissen. De Russen bieden ook hoge premies aan voor wie vrijwilliger is in het Russische leger. De financiële stimulatie om bij Wagner te gaan, is weggevallen. Hun rekrutering lag op apegapen. Ze zijn van 50.000 leden naar vermoedelijk 10.000 gegaan. Ik weet dat Prigozjin zelf sprak van 25.000, maar ik denk dat dat een overdrijving is. Kwantitatief zijn zij irrelevant geworden.”
  • “Ondertussen verschijnen er een aantal andere private milities op het toneel, maar die moeten zich, volgens de nieuwe wetgeving, wel ondergeschikt maken aan het Russische ministerie van Defensie. Wagner stond daar een beetje naast en deed zijn eigen ding. Dat zal in de toekomst in principe niet meer kunnen. Op lange termijn is het voor Oekraïne een slechte zaak dat de stoorzender Prigozjin weg is. Want dat zal ervoor zorgen dat de rangen in het Russische leger wat meer gesloten worden”, analyseert Simoens.

Hoge verliezen

  • “Maatschappijen en militaire industriële complexen zijn in staat om een versnelling hoger te schakelen. Dat is in Rusland, Oekraïne en in het Westen volop aan het gebeuren. Voorlopig zie je toch nog geen tekenen dat de Westerse steun op termijn zal verdwijnen. De F-16’s zijn een langetermijn-engagement, alsook de verhoging van de productie van de 155 millimeter-artilleriegranaten van de productie daarvan. De Verenigde Staten, al was het maar om hun eigen stocks aan te vullen, schalen hun productie op.”
  • Simoens concludeert: “Oekraïne beweert dat de verliezen aan Russische zijde wel heel hoog zijn. En dan moeten we hopen dat de berekeningen aan Oekraïense zijde juist blijken te zijn. Dat Rusland nu volop zijn reserves aan het inzetten is om de gaten in de frontlinie te vullen. En dan kan het wel eens zijn dat Oekraïne dermate succesvol is op het slagveld, dat het conflict zich gaat betonneren. Bijvoorbeeld aan de grenzen van voor 2022 aan het front.”
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.